Греція не домовилася з кредиторами про черговий транш

Вівторок, 17 грудня 2013, 11:35

Представники трійки кредиторів не змогли усунути всі розбіжності на переговорах з представниками Греції в Афінах.

Про це пише "Прайм" .

Проте міністр фінансів Греції Янніс Стурнарас вважає, що сторони близькі до угоди і сподівається, що Єврогрупа на засіданні у вівторок схвалить дії грецького уряду.

Представники "трійки" кредиторів - ЄЦБ, Єврокомісії і МВФ - регулярно відвідують Афіни для оцінки стану економіки Греції.

Реклама:

Як зазначається, без позитивного висновку "трійки" кредиторів і схвалення її звіту Єврогрупою про виконання Грецією економічної програми країна з липня не може отримати чергову порцію кредиту - 1 мільярд євро.

Влада Греції сподівалися досягти угоди до початку грецького головування в ЄС, тобто до 2014 року, проте перед початком останнього раунду переговорів глава Єврогрупи Йерун Дейссельблум заявляв, що буде складно завершити звіт до кінця поточного року.

Глава Мінфіну Греції Янніс Стурнарас заявив журналістам, що, незважаючи на прогрес, сторонам не вдалося домовитися про майбутнє державної компанії Грецькі оборонні системи. Її реструктуризація є однією з вимог для розблокування траншу допомоги.

"Угоди ще немає. Рішення прийме Єврогрупа на засіданні ввечері у вівторок", - сказав Стурнарас.

Він підтвердив, що представники "трійки " у вівторок покидають Афіни.

Представник МВФ Пол Томсен заявив у понеділок ввечері журналістам, що прогрес на переговорах є, кредитори повернуться в січні.

Греція повинна до 11 січня 2014 погасити зобов'язання в 1,853 мільярда євро, і Афіни розраховували отримати до цього часу черговий транш кредиту.

Зараз для виплат за поточними зобов'язаннями Греція вдається до короткострокових запозичень на внутрішньому ринку.

Довгострокові потреби Греція фінансує за рахунок кредитів ЄС і МВФ, оскільки позбавлена ​​доступу до міжнародного ринку запозичень з 2010 року.

Сторони не можуть домовитися з трьох питань - це реформування EAS, продаж з аукціонів будинків неплатників по іпотечних кредитах , ПДВ на ресторанний бізнес.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!