S&P знизило рейтинг двох українських агрохолдингів

П'ятниця, 8 листопада 2013, 11:08

Standard&Poor's знизило довгострокові корпоративні кредитні рейтинги українських агрохолдингів "МХП" і "Мрія" з "B" до "B-" з "негативним" прогнозом услід за прийнятим 1 листопада рішенням про таке ж зниження суверенного рейтингу.

Про це йдеться в звіті агентства, передає "Інтерфакс-Україна".

"Зниження рейтингу МХП відображає пониження суверенного рейтингу України та оцінки ризику переказу і конвертації валюти для українських несуверенних позичальників до "В-", оскільки операційні активи МХП сконцентровані в цій країні", - відзначає агентство.

Воно пояснює, що перегляд оцінки ризику переказу і конвертації валюти для несуверенних позичальників обмежує корпоративні рейтинги у зв'язку з посиленням ризиків, пов'язаних з обмеженнями на валютні операції і в цілому несприятливим втручанням з боку держави.

Реклама:

Ослаблення кредитоспроможності і політична нестабільність в Україні можуть обмежити доступ українських емітентів до фінансових ринків.

Зростання податків і несвоєчасне повернення сплачених податків можуть призвести до відтоку оборотного капіталу та залучення додаткового боргу.

S&P також нагадує, що в першій половині 2015 МХП належить погасити облігаційну позику, тому компанія залежить від доступу до ринків капіталу. Агентство уточнює, що рейтинг очікуваного рівня відшкодування боргу після дефолту для МХП дорівнює "3", що відображає очікування значного відшкодування боргу у разі дефолту (50-70%).

"Рейтинг компанії відображає нашу оцінку профілю бізнес-ризиків компанії як "слабкого" і профілю фінансових ризиків як "характеризується високим рівнем фінансового важеля", - йдеться в повідомленні.

Діяльність компанії зосереджена в Україні, де сконцентровані її доходи і прибуток, а також розташовані всі операційні активи. Більше двох третин обсягу продажів компанії припадає на внутрішній ринок.

"У зв'язку з цим ми вважаємо, що ризик країни залишається ключовим ризиком для МХП", - відзначає S&P.

У відношенні "Мрії" агентство вказує, що 80% доходів компанії генерує експорт, тому оцінює ліквідність компанії як "адекватну", що забезпечує обслуговування боргу.

Однак ризик подальшої жорсткості валютного контролю в Україні, в рамках якого компанії вже повинні продавати 50% валютної виручки, поширюється і на "Мрію", яка також схильна і ризикам погіршення доступу до зовнішніх ринків.

S&P вказує, що "Мрії" вдається утримувати операційну рентабельність на рівні вище 50%. Агентство також очікує позитивного грошового потоку компанії в 2013 році і поліпшення її фінансових показників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: