Україна погасила лише 10% заборгованості перед "Газпромом"

Четвер, 7 листопада 2013, 10:32

НАК "Нафтогаз України" продовжує виплачувати борги "Газпрому".

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, 6 листопада заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун повідомив, що компанія скоротила заборгованість перед "Газпромом" з 882 мільйонів доларів до 792 мільйонів доларів.

Так, 30 жовтня "Нафтогаз" заплатив російській монополії 50 мільйонів, 31 жовтня - 9 мільйонів, 1 листопада - 10 мільйонів, 4 листопада - 6,2 мільйона, 5 листопада - 14,8 мільйона доларів. До кінця вчорашнього дня компанія повинна була перерахувати ще близько 15 мільйонів.

Реклама:

За словами Чупруна, "Нафтогаз" направляє "Газпрому" "буквально всі" одержувані від підприємств теплокомуненерго кошти, нічого не залишаючи на власні потреби.

Він зазначив, що якщо ТКЕ погасять перед "Нафтогазом" всі борги, то компанія зможе розрахуватися з російською монополією повністю.

"Думаю, що все буде в порядку. Ми виходили і не з таких ситуацій", - підкреслив Чупрун.

Нагадаємо, наприкінці жовтня глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Нафтогаз" не заплатила за поставлений у серпні газ. Українська компанія отримала відстрочку до 1 жовтня, але так і не погасила борг, додав він.

Однак з 7 вересня на суму прострочення нараховується 6% річних. Таким чином, на початок листопада відсотки за платежем вже перевищили 6 мільйонів доларів. Тепер російська монополія за умовами контракту 2009 року може перейти на принцип передоплати.

У прес-службі Міненерговугілля ситуацію з розрахунками не коментували.

Проте джерело в міністерстві повідомило, що при нинішніх темпах збору коштів з ТКЕ повністю погасити борги за спожитий у серпні газ "Нафтогаз" зможе не раніше 15 грудня.

"А це загрожує введенням передоплати за газ вже у грудні, що значно ускладнить відносини України і Росії", - пояснив співрозмовник.

За словами джерела в Міненерговугілля, щоб не допустити ускладнення відносин з Росією, зараз уряд розглядає два варіанти вирішення проблеми: збільшення статутного фонду "Нафтогаз України" за рахунок випуску облігацій внутрішньої держпозики або підписання додаткової угоди з Росією про перенесення дати платежу без введення режиму передоплати.

У "Газпромі " відмовилися коментувати останню можливість.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: