Споживчі ціни знову почали зростати

Четвер, 7 листопада 2013, 09:03

Період тривалої дефляції на споживчому ринку йде в минуле - у жовтні ціни зросли на 0,4%.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на дані Держстату.

У жовтні Держстат зафіксував прискорення інфляції до 0,4% (до рівня вересня). Згідно з офіційними спостереженнями, останній раз ціни в Україні зростали ще в травні (+0,1%). У наступні місяці фіксувалася або дефляція, або нульове зростання. І оскільки в жовтні минулого року була нульова цінова динаміка, ціни за останні 12 місяців усе ще падають (-0,1%).

Основним джерелом жовтневої інфляції, пік якої припав на червень 2011 року, виявилися продукти харчування (+0,6%). Найбільше подорожчали яйця (+11,5%) та овочі (+7,2%).

Реклама:

"Ціна на овочі була збитковою для виробників, тому такий зростання цін було очікуваним. Тим більше що врожай трохи менше торішнього, а вересневі дощі обмежили надходження овочів на ринок", - пояснив генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа.

За його словами, ціни на овочі вже стабілізувалися, продовжують дорожчати лише молочні продукти.

Зростання цін показують молоко (+2,2%), вершкове масло (+1,8%) і сир (+1,3%). Хоча навіть після такого підвищення ці продукти залишаються на 1,8% дешевше, ніж рік тому.

Продовжують дешевшати фрукти (-2,3%), рослинне масло (-2,1%), м'ясні (-0,3%) і рибні (-0,2%) продукти.

Така динаміка не дозволяє очікувати прискорення зростання цін на продукти харчування.

На думку Лапи, ціни на продукти в найближчі місяці будуть зростати на 0,4-0,6% на місяць.

Незначне ослаблення курсу гривні до євро призвело до подорожчання імпортного товару: одягу (+0,2%), взуття (+0,3%), фармацевтичної продукції (+0,4%).

Ще одна причина прискорення інфляції - подорожчання транспортних послуг (+0,2%).

На тлі нульового зростання цін на бензин зросли тарифи на послуги автомобільного (+0,4%) та залізничного (+0,6%) транспорту. З жовтня "Укрзалізниця" підвищила тарифи на залізничні квитки на 10%. Однак це підвищення було нівельовано знижуючим коефіцієнтом, а значить, ціни на залізничні квитки зростатимуть і в наступні місяці.

Жовтневе підвищення цін підтверджує очікування експертів, які прогнозують прискорення інфляції наприкінці року.

Згідно з консенсус-прогнозом українських експертів, за підсумками 2013 очікується інфляція на рівні 1,8%, хоча за підсумками десяти місяців фіксується дефляція.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!