На Южно-Українській АЕС продовжили експлуатацію реактора попри небезпеку

Четвер, 28 листопада 2013, 19:31

Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України продовжила термін експлуатації енергоблоку №1 Южно-Української АЕС незважаючи на невиконання заходів безпеки.

Про це йдеться в прес-релізі громадського об’єднання "Екоклуб".

"Незважаючи на те, що експлуатуючою організацією не виконані усі заходи для забезпечення безпечної експлуатації ядерної установки у понадпроектний термін, енергоблок вирішили використовувати ще 10 років", - йдеться в повідомленні.

Крім того, проігноровано міжнародні зобов’язання за Конвенцією про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті.

Реклама:

"Проектний термін експлуатації енергоблоку №1 Южно-Української АЕС закінчується 2 грудня 2013 року. Замість виведення блоку з роботи, компанія оператор НАЕК "Енергоатом" провела заходи з підвищення безпеки та модернізації обладнання та планує використовувати блок понад норму", - зазначається в прес-релізі.

Проте, згідно з оприлюдненим Звітом з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку, компанія виконала не всі заходи, а це може загрожувати безпечній експлуатації енергоблоку.

Природоохоронні громадські організації впевненні, що остаточне рішення щодо продовження цього блоку приймати зарано, у зв’язку з невиконанням усіх необхідних  заходів та вимог.

Експерти Національного екологічного центру дослідили стан виконання заходів та, зокрема, застерігають, що "планову кількість циклів розхолоджень на енергоблоці вже перевищено. Це загрожує утворенням в корпусі реактора мікротріщин".

"Подальша експлуатація корпусу, який не підлягає заміні, за таких умов може призвести до серйозної аварії з викидом радіоактивних речовин в атмосферу", - вважають експерти.

"Представники НАЕК "Енергоатом" завірили ДІЯРУ, що виконано усі необхідні заходи. Хоча остаточного Звіту про періодичну переоцінку безпеки енергоблоку №1 ЮУАЕС досі не надали" - говорить представник Громадської організації "Екоклуб" Майборода Оксана.

За її словами, колегія ДІЯРУ прийняла рішення, повіривши на слово, що такий звіт буде підготовлено.

"Також при прийняття цього рішення проігнорована необхідність виконання вимог за Конвенцією Еспо. Продовження терміну експлуатації ядерного енергоблоку розглядається як суттєва зміна в діяльності і підпадає під дію цієї Конвенції", - йдеться в прес-релізі.

Також зазначається, що це нещодавно було підтверджено Комітетом з імплементації Конвенції Еспо, який весною 2013 року відкрив справу щодо енергоблоків Рівненської АЕС в Україні.

Під час Колегії представник Мінприроди наголосив на тому, що при продовженні терміну експлуатації енергоблоку має застосовуватися Конвенція Еспо, але це ніяким чином не вплинуло на остаточне рішення. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!