Інвестиційний портфель банківської системи зменшився до 125 мільярдів

Середа, 27 листопада 2013, 16:48

За даними Нацбанку, протягом жовтня 2013 портфель фінансових інвестицій БСУ, без урахування вкладень у цінні папери інших депозитних корпорацій, зменшився на 0,94 мільярда гривень і становив 125,38 мільярда гривень.

Про це повідомили в прес-службі Незалежної асоціації банків України.

Згідно з повідомленням, питома вага вкладень в акції становить 5,6%. Переважають вклади в акції інших фінансових корпорацій - 2,23 млрд гривень і нефінансових корпорацій - 2,92 млрд гривень. Крім того, 1,81 млрд гривень становлять інвестиції в акції нерезидентів.

"У структурі інших фінансових інвестицій банківських установ, на які припадає більше 94% загального портфеля, переважна частина формується вкладеннями в боргові цінні папери центральних органів держуправління - їх обсяг на початок листопада 2013 становив 84,12 млрд гривень або 71,1% загального обсягу інвестицій в цінні папери", - повідомляє прес-служба.

Реклама:

Також в НАБУ відзначили, що портфель інвестицій у цінні папери державних нефінансових корпорацій на початок листопада становив 9,59 млрд гривень або 8,1% від портфеля боргових ЦБ. У жовтні він зменшився на 1,6%.

Вкладення в боргові папери інших нефінансових корпорацій скоротилися в зазначеному періоді на 2,8% - до 15,9 млрд гривень, що становить 13,4% від загального обсягу боргових ЦБ. Обсяг інвестицій банків в муніципальні облігації майже не змінився і становив 6 млрд гривень або 5,1% від портфеля.

На думку експертів асоціації, в умовах обмеженого платоспроможного попиту в сегменті роздрібного та корпоративного кредитування банківські установи вважають за краще розміщувати вільні кошти в інструменти фондового ринку: ОВДП, корпоративні облігації надійних емітентів та муніципальні цінні папери.

Це дозволяє диверсифікувати активи, що позитивно впливає на ліквідність і структуру доходів фінансових установ. Але в цілому по банківській системі рівень інвестицій в інструменти фондового ринку є помірним - станом на 01.10.2013 він становив близько 10% від обсягу загальних активів банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!