В Україні близько 9% ринку сигарет перебуває в "тіні"

Четвер, 21 листопада 2013, 18:46

Близько 9% ринку тютюнової продукції України перебуває в "тіні" і не сплачує акцизний збір.

Про це в ході прес-конференції заявив міністр доходів і зборів Олександр Клименко, передає УНІАН.

"Порядку 9% ринку тютюнової продукції знаходиться в тіні, а якщо брати питому вагу оплати акцизів, то якраз тютюнова галузь дає 70% наповнення акцизного збору", - сказав Клименко.

За його словами, для повної легалізації тютюнового ринку в Україні міністерство вважає за необхідне впровадження електронної акцизної марки.

Реклама:

Один з варіантів такої єдиної автоматичної системи електронного контролю за виробництвом та обігом тютюнових виробів сьогодні представили міністерству найбільші виробники сигарет в Україні.

Запропонована ними система Codentify передбачає автоматичне нанесення унікального коду на кожну пачку і блок сигарет, на основі якого співробітники Міндоходів і споживачі зможуть перевірити оригінальність продукції.

Міністр зазначив, що вітає готовність учасників ринку перейти на електронну акцизну марку.

"Міністерство вже тривалий час вивчає можливість введення електронної акцизної марки. Зі свого боку я вітаю готовність учасників ринку автоматизувати системи контролю", - додав Клименко.

При цьому він зазначив, що цей проект не є фінальним і міністерство розглядає ряд інших пропозицій.

Як повідомлялося, з 1 вересня в Україні були введені нові акцизні марки для алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Марки є паперовими і мають графічний захисний елемент, а також фонові сітки, які, як очікується, не дозволять зловмисникам підробляти акцизні марки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: