Думка експерта: Фінансування Держзембанку загрожує зростанням споживчих цін

Вівторок, 19 листопада 2013, 14:58

Фінансування діяльності держзембанку шляхом продажу облігацій Нацбанку призведе до зростання споживчих цін.

Про це заявив голова Української аграрної асоціації Володимир Макар.

За його словами, емісія 15 млрд гривень збільшить гривневу масу в країні на 5%, на стільки ж можуть вирости і споживчі ціни.

"Досягти зниження ставок кредитування аграрного сектора можна іншим, менш затратним способом. Якщо держава буде вести стабільну податкову, бюджетну політику по відношенню до галузі, уникне різких змін, то з боку банку це буде означати зниження ризиків, а значить, і ставок", - говорить експрет.

Реклама:

У той же час передача державних земель до статутного капіталу держзембанку означає значні втрати коштів для місцевих бюджетів, з яких фінансуються численні соціальні витрати - дитячі садочки, медичні установи, місцевий транспорт і т.д.

"Міжнародна практика показує, що центральні банки випускають національну валюту в обіг тільки в обмін на вільно конвертовані валюти. Фінансування з боку центрального банку інвестиційних програм державних компаній - це винятки, які присутні в окремих країнах, таких як Венесуела і Білорусь", - говорить Макар.

За словами Макара, в результаті у Венесуелі та Білорусі курс національних валют по відношенню до долара за останні роки впав більш ніж утричі. На сьогодні у Венесуелі найвищий рівень інфляції в світі (близько 50%), в Білорусі другий найвищий - понад 30%.

"Це результат використання тих ідей і схем, які планує скопіювати Держзембанк України", - каже голова асоціації.

Як відзначають в УАА, досягти зниження ставок кредитування аграрного сектора можна іншим, менш витратним способом.

Існуючі ставки відображають бачення банками ризиків, які несе аграрний сектор. Ці ризики формуються, в тому числі, виходячи з нестабільної державної політики до сектору, відзначає експерт.

"Якщо держава буде вести рівну податкову, бюджетну політику по відношенню до галузі, не буде змінювати правила гри протягом декількох років, то для банків це буде означати зниження ризиків, а значить, і ставок", - сказав глава УАА.

Передача земель у статутний капітал Держзембанку також означає значні втрати для місцевих бюджетів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!