Нафтові компанії-гіганти скорочують прибуток

П'ятниця, 1 листопада 2013, 15:46

Падіння рентабельності нафтопереробного бізнесу по всьому світу зробило негативний вплив на прибуток найбільших нафтових компаній.

Про це повідомила газета Financial Times, передають "Вести.ru".

За інформацією видання, обсяг прибутку з урахуванням разових факторів нідерландсько-британської компанії Royal Dutch Shell в липні-вересні поточного року скоротився на 32% до 4,5 млрд доларів у порівнянні з тим же періодом в 2012 році.

Чистий прибуток найбільшої публічної нафтогазової компанії світу Exxon Mobil в III кварталі поточного року становилаа 7,87 млрд доларів, або 1,79 доларів з розрахунку на акцію, в порівнянні з 9,57 млрд доларів, або 2,09 доларів на акцію, за аналогічний період роком раніше.

Реклама:

Аналогічний показник нафтогазової компанії Total SA, другої європейської компанії по видобутку нафти, скоротився в минулому кварталі на 19% у річному вирахуванні до 2,72 млрд євро.

Варто відзначити, що всі три компанії в якості причини поганих фінансових показників відзначають надлишок потужностей у переробній промисловості, а також слабкий попит на бензин і дизельне паливо в розвинених країнах Заходу.

Експерти Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) відзначають, що особливо гостро проблема стоїть в Європі. Незважаючи на зниження потужностей НПЗ на 1,7 млн ​​барелів на добу з 2008 року, попит на продукти нафтопереробки в регіоні складе 13,5 млн барелів на добу в поточному році, що на 2 млн барелів менше, ніж у 2008 році.

У той же час в Азії і на Близькому Сході активно будуються більш потужні НПЗ.

За прогнозами МЕА, потужність НПЗ у світі в 2013 році збільшиться на 1,26 млн барелів на добу, з них 730 тисяч барелів припаде на Китай і 531 тисяча - на Близький Схід.

Дана тенденція призводить до падіння прибутковості нафтопереробного бізнесу.

Так, прибуток Shell в сегменті переробка і збут нафтопродуктів без урахування разових факторів знизився в минулому кварталі на 48,6% в річному вираженні до 892 млн доларів. Аналогічний показник ExxonMobil впав на 2,6 млрд доларів до 592 млн доларів.

Прибуток Total в даному сегменті в минулому кварталі звалилася на 42% в річному вираженні до 330 доларів млн.

"Ситуація в переробці зараз дуже важка . Рентабельність вкрай низька, у нас як і раніше є проблеми з надлишком потужностей", - повідомив фінансовий директор французької компанії Патрік де ла Шевардье.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!