Зростання кредитування в КНР загрожує стабільності у світі

Вівторок, 29 жовтня 2013, 13:27

Обсяг іноземних позик компаній і банків у Китаї за останні п'ять років зріс у тричі і досяг майже 900 мільярдів доларів.

Про це пишуть "Вести Економіка ".

Як повідомляється, цей показник вже досить великий, щоб викликати фінансові потрясіння в розвинених країнах, і, перш за все, у Великобританії, говориться в звіті Банку міжнародних розрахунків (BIS).

"Кредити в доларах та іншій іноземній валюті зростали дуже швидко, - наголошується в звіті. - За останні чотири роки показник зріс більш ніж у три рази, збільшившись з 270 млрд доларів до 880 млрд доларів на березень 2013 року зростання кредитування може призвести до істотного ризику для фінансової стабільності".

Реклама:

Західні центральні банки після краху Lehman скоротили вартість залучення фінансування у Східній Азії, і компанія стало вигідно займати в доларах.

Ризик полягає в тому, що цей процес може піти у зворотному напрямку, коли Федеральна резервна система США завершить програму кількісного пом'якшення. Це викличе дефіцит доларової ліквідності в регіоні, що призведе до ще більшого кумулятивного ефекту, ніж під час кризи в Східній Азії в 1997-1998 роках.

При цьому банки Великобританії тримають майже чверть всіх транскордонних банківських активів в Китаї. З іншого боку, німецькі, голландські, французькі та інші європейські банки скоротили свою частку з 32% до 14%.

Серед азіатських країн найбільшу активність проявила Південна Корея, яка після останньої світової фінансової кризи обмежила залежність від боргу європейських банків, але Китай і Гонконг не пішли за цим прикладом.

Розмови про скорочення програми купівлі облігацій з боку ФРС призвели до скорочення потоків капіталу та зростання вартість запозичень у доларах на більшій території Азії. Хоча ситуація покращилася, вона не зникла, зазначають у BIS .

У доповіді говориться, що припинення програм кількісного пом'якшення викличе фінансову нестабільність у регіоні. При цьому відношення кредитів до депозитів в іноземній валюті в Китаї подвоїлося з 100% у 2005 до майже 200% в даний момент.

Найбільшим обсягом іноземних активів володіє Китай . Їх обсяг досягає 3,7 трлн доларів і країна жорстко контролює потоки капіталу, тобто існує тільки невелика небезпека того, що Китаю може постраждати від валютної кризи, від якого постраждали Корея, Індонезія і Таїланд в 90 -х. Але це і не означає, що іноземні папери обов'язково зможуть отримати свої гроші назад, бо вони могли кредитувати китайські компанії, які оголосять дефолт.

Влада Китаю вже оголосила, що не буде рятувати компанії з надмірним обсягом боргу . Але для Китаю існує ризик того, що криза доларового фінансування стане спусковим механізмом для внутрішнього фінансової кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!