Думка експерта: Популярність казначейських зобов'язань залежатиме від прибутковості

Понеділок, 28 жовтня 2013, 14:40

Популярність нових випусків казначейських зобов'язань у гривні та доларах, які уряд планує випустити спочатку 2014 буде на  пряму залежати від їх прибутковості.

Про це заявив глава наглядової ради ПАТ "Укрінбанк" Володимир Клименко.

Клименко каже, що за наявності привабливого відсотка, уряду, швидше за все, вдасться розмістити не менше 75 - 85% емісії.

За його словами, успіх розміщення перших двох валютних серій казначейських зобов'язань свідчить про підвищений інтерес до цього інструменту інвестування. Однак, щоб цей інтерес не згас, ставки повинні бути трохи вище середньоринкового відсотка по депозитах.

Реклама:

"Казначейські зобов'язання не є прямим конкурентом для банківських вкладів. Очевидно, що бажаючий інвестувати в державні папери не буде вкладати в них всі свої заощадження, напевно у нього є вже як мінімум один-два банківських депозити. Спонукати його замість третього депозиту купити зобов'язання Кабміну можна тільки більш високою прибутковістю", - вважає Клименко.

Банкір відзначає, що одним з недоліків цього інвестиційного інструменту є високий поріг входження (5 і 10 тис гривень, номінал облігацій перших серій становив 500 доларів) і недолік рекламної активності, а також роз'яснювальної роботи.

"Швидше за все, інвестувати в гривневі, і валютні зобов'язання будуть в першу чергу покупці перших двох випусків. Широка громадськість поки мало що знає про те, чому це вигідно і надійно. Спрацьовує і пам'ять про негативний досвід радянських держпаперів, і небажання в принципі зв'язуватися з якими-небудь держпроектами. Втім, якщо держава і далі - як сьогодні - буде справно платити за купонами, довіра до зобов'язань буде рости", - прогнозує голова наглядової ради.

Нагадаємо, раніше Міністерство фінансів оголосило про намір випустити дві дебютних серії казначейських зобов'язань у гривні на загальну суму по 500 млн гривень кожна, а також дві серії валютних зобов'язань на загальну суму 200 млн доларів. Очікувана прибутковість паперів не оголошувалася.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: