Думка експерта: Рейдери для закону - звичайні хулігани

П'ятниця, 25 жовтня 2013, 19:57 -

Серпнева статистика звернень до антирейдерської комісії зареєструвала близько 70 заяв, в яких повідомляють про збитки в 1 млрд гривень. Для правової держави цей показник більш ніж лякаючий.

Таку думку висловив адвокат юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і Партнери" Єгор Штокалов.

"Державні механізми з протидії захоплень бізнесу не врегульовані належним чином, правоохоронні органи кваліфікують захоплення підприємств в основному як хуліганство або, в крайньому випадку, як розбій", - заявляє адвокат.

За його словами, в жовтні держава зробила суттєвий крок на шляху вирішення цієї проблеми, прийнявши в цілому законопроект №0887 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств".

Реклама:

"Законодавцем прийняті поправки до бази нормативно-правових актів. Так, були внесені зміни до Кримінального кодексу щодо підробки документів для державної реєстрації змін щодо суб'єкта господарської діяльності та стосовно силового захоплення підприємства", - констатує Штокалов.

У той же час , за словами адвоката, у чинному законодавстві як і раніше немає поняття "рейдерства" як терміна. Саме з цієї причини звинуватити будь-кого у рейдерстві досить проблематично, а притягнути до відповідальності і того складніше.

"Однією з найпоширеніших схем рейдерства є отримання корпоративного контролю над підприємством шляхом концентрації корпоративних прав, достатнього для блокування роботи підприємства. У схемах рейдерства дуже часто задіюють суддів, державних реєстраторів та нотаріусів", - зазначив Штокалов.

На його думку, у чинному законодавстві потрібно визначити термін "рейдерство" і структуру даного терміна в контексті кримінального законодавства.

Наприклад, як "бандитизм" - організація збройного угруповання з метою нападу на підприємства, установи, організації або на окремих осіб, а також участь у такому угрупуванні.

"У разі державного врегулювання питань рейдерства як на законодавчому, так і на практичному рівні, Україна може істотно збільшити свій потенціал привабливості для іноземних інвесторів", - резюмує адвокат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: