Банки побоюються курсових ризиків у комісіях

Четвер, 17 жовтня 2013, 08:57

Банкіри звернулися до Нацбанку за додатковими роз'ясненнями щодо отримання комісій з боку міжнародних платіжних систем виключно в гривні.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Вимоги Нацбанку з проведення комісій за грошові розрахунки турбують фінансові установи - вони були змушені звернутися до регулятора за роз'ясненнями.

Нагадаємо, своїм листом від 24 вересня НБУ визначив, що всі комісії, які вони отримують за грошові розрахунки з боку міжнародних платіжних систем (МПС), повинні бути виключно у гривні.

Реклама:

В Українського кредитно-банківського союзу (УКБС) виникли питання щодо нових норм оплати комісій банкам з боку МПС.

"Платіжні системи платять банкам за те, що вони беруть участь у розрахунках і здійснюють перекази. Досі всі комісії оплачували у валюті, договори вже укладені. Тепер комісії повинні бути в гривні, і незрозуміло, як їх здійснювати, так як потрібно переукладати договори. Тому банкам необхідна відстрочка для введення нових правил хоча б на один рік", - говорять в УКБС.

МПС платять банкам комісії за надання послуг з видачі готівкових коштів, а також за розрахунки в торгово-еквайринговій мережі. Вони становлять 0,2-5% при переказах з-за кордону і до 1% при розрахунках на території України, пише видання.

Банкіри вважають, що вимога здійснювати розрахунки тільки в гривні пов'язана із загальною політикою Нацбанку щодо насичення ринку іноземною валютою.

"Якщо банком укладено договори з МПС через посередника, яким є інший банк-резидент України, то комісію за переклади банк повинен отримувати тільки в гривні. Якщо договір укладено з нерезидентом, то комісію можна отримувати і у валюті - з подальшим 50% продажем на міжбанківському ринку", - пояснює начальник відділу обліку банківських операцій Банку Кіпру Оксана Соломка .

Основною проблемою для банкірів є курсовий ризик при отриманні комісій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: