ЄС виділив Україні 1,45 мільйона євро на космос

Понеділок, 14 жовтня 2013, 15:13

ЄС виділив Україні грант розміром 14,5 млн євро для реалізації спільного твінінг-проекту в сфері освоєння космосу, а саме - дистанційного зондування землі та розширення системи супутникової навігації EGNOS/Galileo.

Про це передає "УНІАН".

Коментуючи можливості проекту, заступник глави ДКАУ Сергій Засуха зазначив, що Україна та ЄС мають хороший досвід у реалізації спільних проектів, у тому числі у сфері високих технологій.

"Сьогоднішній проект - це продовження першого проекту твінніг, реалізованого у 2008-2010 роках, загальною ідеєю якого було посилення українсько-європейського співробітництва в космосі. Фабула нинішнього проекту "створення умов для розвитку довгострокового участі України в Європейській програмі освоєння космосу, формування системи супутникової навігації і створення системи дистанційного зондування Землі", - сказав Засуха.

Реклама:

Він підкреслив, що через два роки, до моменту закінчення проекту, Україна та ЄС будуть істотно ближче один до одного в космічній сфері.

У свою чергу посол Іспанії в Україні Хосе Родрігес Мояно зазначив, що переваги України в тому, що українських фахівців у галузі освоєння космосу не потрібно вчити, але можна надати їм доступ до нового обладнання і нових можливостей.

"У процесі реалізації твінінг-проекту Україна отримає доступ до досліджень у цій сфері - включаючи обмін інформацією, вивчення обладнання і спільне його використання. З цим досвідом комерційний сектор України стане сильнішою. Ми будемо разом працювати і разом вчити", - сказав дипломат.

Цю думку розвинув і присутній на презентації голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський. Він підкреслив, що впровадження проектів з моніторингу стану Землі, особливо в частині впливу людського фактора на довкілля, вкрай важливо. І в цій сфері Україна має технології, які можуть скласти актив країни.

"Ми всього за кілька тижнів до події, якого ми всі чекаємо - підписання Угоди про асоціацію. Багато запитують, а які активи Україна може запропонувати ЄС. А ці активи - це знання та ноу-хау України, в тому числі в частині космічних технологій", - сказав Томбінський.

При цьому він звернув увагу, що Україна має великий досвід саме в частині мирного використання досягнень у сфері космосу.

"Космос може бути використаний не тільки в мирних цілях. І наше завдання в тому і полягає, щоб зменшити загрозу", - підкреслив посол ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: