Асоціацією з ЄС українська влада рятує свої рахунки від Інтерпола - радник Путіна

Неділя, 8 вересня 2013, 15:14

Підписуючи угоду про Асоціацію з ЄС, українська влада керується лише особистими інтересами .

Про це в ефірі радіо "Ехо Москви" заявив радник президента РФ, академік РАН Сергій Глазьєв.

"Я вже два десятиліття займаюся зовнішньою торгівлею, але таких дивних переговорів я ніколи в житті не вів, як мені доводиться вести з українським урядом", - підкреслив радник російського президента.

За його словами, угодою про Асоціацію з ЄС передбачено, що Україна відмовляється від суверенітету в галузі технічного регулювання, в області санітарно -ветеринарного контролю та з держзакупівель, а також зобов'язується обнулити імпортні мита за 70% товарних позицій.

Реклама:

"Вони (українська сторона, ЕП ) кажуть , що все це поступово набиратиме чинності, це 10 років - чи то ішак помре, чи то ще щось станеться... І далі починаються туманні міркування: ви не хвилюйтеся, ми не будемо виконувати. Якщо ви не будете виконувати , тоді вас не пускатимуть на європейський ринок. Тоді навіщо все це підписувати?", - заявив Глазьєв.

"На публіці кажуть , що це потрібно для поліпшення ділового клімату, що прийдуть інвестори. Знову ж моніторинг, який веде Євразійський банк розвитку, показує, що половина іноземних інвестицій, які Україна отримує, це російський бізнес, він йде через офшори. Якщо врахувати надходження з офшорів, то Росія сьогодні інвестує в українську економіку половину від усього обсягу, утричі більше, ніж Німеччина", - додав він.

За словами Глазьєва , українські переговірники обманюють і російську сторону , і свого президента , і виборців.

"Пояснили українському прем'єру, що не можна одночасно підписувати угоду і вибудовувати відносини з нами в Митному союзі за формулою "3 +1" , яку запропонував президент Янукович. Пояснили , чому не можна. Він повертається до Києва і ініціює рішення уряду про приєднання України до угоди, яку ми підписали тут в СНД, про зближення технічних регламентів Митного союзу з іншими державами СНД. Але це ж неможливо, одне інше виключає", - заявив радник Путіна.

За його словами, в ході зустрічі "з однією дуже поінформованою людиною в Києві" стало відомо, що Україна "таки підпише угоду про асоціацію".

"Він каже: "Ти не зрозумів. У них же рахунки за кордоном, у них там будинки, майно, капітали. Знаючі люди їм показали, що ці рахунки відомі. Є така процедура - боротьба з відмиванням незаконно отриманих доходів. Інструменти боротьби з незаконно отриманими доходами будуть відносно українського політичного істеблішменту застосовані по повній програмі", - каже радник Путіна.

Як повідомлялося, в серпні українська делегація на чолі з прем'єром Миколою Азаровим провела консультації в Москві.

Після них перший віце -прем'єр РФ Ігор Шувалов заявив журналістам, що російська сторона вважає безглуздим продовження подальших переговорів про перспективи одночасної участі України в зоні вільної торгівлі з Євросоюзом і в Митному союзі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: