Україна збільшила торговельні бар'єри - доповідь Євросоюзу

Четвер, 5 вересня 2013, 09:58

Євросоюз закидає Україні та Росії, а також низці інших країн створення перепон для міжнародної торгівлі, насамперед, підвищення ввізних мит.

Така критика міститься у щорічній доповіді Європейської Комісії, присвяченій торговельним бар'єрам, який побачив світ за лічені дні до проведення саміту Великої двадцятки у Санкт-Петербурзі, повідомляє DW.

Як наголошується у документі, торік в усьому світі зросли ввізні мита. Особливо ж їх підняли у Росії, Бразилії, Аргентині, а також в Україні.

Стурбованість комісії ЄС викликало, зокрема, ухвалення Верховною радою закону про утилізаційний збір з іномарок. Цей закон ідентичний тому, що ухвалила Держдума Росії і що став об'єктом скарги Європейського cоюзу до Світової організації торгівлі.

Реклама:

На думку Брюсселя, запровадження цього механізму "дуже серйозно вплине на двосторонні відносини". Тому європейська сторона сподівається та очікує, що Україна зробить усе, аби цей норматив не набув чинності.

А ще, як наголошується у доповіді Єврокомісії, українські офіційні особи середньої ланки нещодавно висловили намір фінансово стимулювати покупців лише вітчизняних автомобілів. Це буде ще одним кроком, який суперечив би міжнародним торговельним правилам, вважають у Брюсселі.

Не менше непокоять європейських партнерів і останні рішення Києва щодо імпорту коксу та коксівного вугілля. Україна запровадила повну заборону імпорту коксу, а Євросоюз був традиційним головним постачальником цієї продукції. Згодом заборону замінили квотою, розмір якої "значно нижче, ніж потрібно, зважаючи на комерційні відносини, які склалися", зазначається у доповіді.

Україна намагалася обґрунтувати ці заходи міркуваннями охорони здоров'я та захисту довкілля. "Однак не слід робити це вибірковими, дискримінаційними кроками, спрямованими лише проти імпортних продуктів", - обурюються у Єврокомісії.

Також доповідь критикує законодавчі бар'єри для імпортної продукції у секторі відновлюваної енергетики.

"Україна поки не продемонструвала свою готовність відреагувати на стурбованість ЄС",- кажуть у Єврокомісії.

Ці та інші заходи ЄС вважає несумісними зі зобов'язаннями Києва як члена СОТ, а також із особливими відносинами, передбаченими Глибокою та всеохопною зоною вільної торгівлі (DCFTA).

Загалом доповідь присвячена діям 31 торговельного партнера ЄС. Упродовж року, що минув, з'явилось 150 нових перешкод у торгівлі - ввізних мит, субсидій для експортерів або особливих умов для вітчизняної промисловості на противагу іноземним конкурентам. Водночас лише 18 обмежувальних заходів у цей період було скасовано.

На запит DW співробітниця прес-служби єврокомісара з торгівлі Хелен Беннер повідомила, що Єврокомісія досі не подавала скарг на Україну до СОТ і не застосовувала санкцій. Однак Євросоюз, за інформацією Беннер, веде консультації із українською владою з метою скасування заходів, що обмежують торгівлю.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!