Китай відкриває зону вільної торгівлі в Шанхаї

П'ятниця, 27 вересня 2013, 19:56

Влада Китаю оголосила про відкриття Шанхайської зони вільної торгівлі, покликаної стимулювати економічний розвиток і майбутні реформи країни.

Офіційно нова економічна зона відкриється у суботу, 28 вересня, повідомляє "Дзеркало тижня".

На території зони трейдери зможуть вільно конвертувати валюту, при цьому, діючі закони Китаю не розповсюджуватимуться на іноземні інвестиції в зону.

Основними завданнями зони вільної торгівлі будуть пошук нових способів регулювання економічної діяльності, усунення бар'єрів для торгівлі та інвестицій, а також накопичення досвіду у сфері відмови від контрольних функцій урядових органів на користь ринкових механізмів.

Реклама:

Для зареєстрованих в ній іноземних компаній будуть зняті обмеження на транскордонні операції з юанем. У зоні також значно розширюється доступ іноземних компаній в сектор послуг.

Всього китайський уряд виділив 18 досить жорстко контрольованих на території країни галузей, які стануть об'єктом експерименту з відкритості в зоні торгівлі. Серед них фінанси, банківська діяльність, транспортні, юридичні та соціальні послуги, телекомунікації, лізинг, страхування.

Із запуском в кінці місяця зони вільної торгівлі в силу вступить лише ряд лібералізаційних заходів. Робота за позначеними в документі Держради напрямками розрахована на кілька років, протягом яких будуть деталізуватися і поетапно реалізовуватися поставлені китайським урядом завдання.

Як відомо, проект створення Шанхайської зони вільної торгівлі був схвалений на засіданні Держради КНР ще на початку липня, затверджено наприкінці серпня.

Зоні відводиться важлива роль експериментального майданчика на шляху подальшого просування фінансових реформ. Вони будуть спрямовані, зокрема, на посилення ролі сектора послуг і зниження експортної залежності економіки Китаю.

Площа зони вільної торгівлі більше 28 квадратних кілометрів. Вона об'єднає чотири вже діючі особливі митні зони, включаючи морський порт Яншань і аеропорт Пудун.

У ШЗСТ діятимуть особливі умови реєстрації іноземних та спільних підприємств. Пільговий режим передбачатиме, в тому числі, відсутність необхідності проходити митні процедури і платити мита на товари, що імпортуються в ШЗСТ з-за кордону для виробничих цілей і подальшого експорту.

Зона надаватиме транспортні та комунікаційні послуги світового класу для діяльності китайських та іноземних підприємств, які не будуть обкладатися податками.

Очікується, що в Шанхайській зоні вільної торгівлі іноземним фінансово-кредитним установам буде дозволено безпосередньо відкривати дочірні банки. А іноземні товарні біржі, як очікується, зможуть мати там власні складські потужності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!