МВФ закликає до створення фонду "на чорний день"

Четвер, 26 вересня 2013, 09:21

Міжнародний валютний фонд закликає країни єврозони створити центральне бюджетне відомство.

Про це передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на The Wall Street Journal.

Створення такого відомства, на думку експертів фонду, допоможе єврозоні в майбутньому справлятися з економічними кризами, що зачіпають лише окремі частини регіону.

Ця ідея, ймовірно , зіткнеться з опором Німеччини та низки інших європейських країн, які не бажають прив'язувати свої баланси до балансів слабших периферійних держав єврозони.

Реклама:

Аналогічні пропозиції, висловлені минулого року представниками ЄС, викликали різку негативну реакцію найбільш кредитоспроможних країн валютного блоку.

Однак у МВФ відзначають, що створення центрального бюджетного відомства не повинно означати, що сильні країни будуть платити за боргами слабких у випадку кризи в майбутньому.

"Поділ бюджетних ризиків означає, що країни, де циклічні умови краще в даний момент, надають підтримку тим, хто зіткнувся з труднощами. Це не означає, що одна і та ж країна завжди надає допомогу або отримує її", - говорять експерти МВФ.

МВФ пропонує державам єврозони, зокрема, створити фонд "на чорний день", з якого могли б виділятися кошти на допомогу країнам, що зіткнулися з економічними проблемами.

За оцінками МВФ, щорічні відрахування до такого фонду, еквівалентні 1,5-2,5% ВВП єврозони, були б достатні для забезпечення такої ж підтримки, яку уряд Німеччини надає своїм регіонам.

Інший варіант , пропонований МВФ, - створення загального фонду страхування на випадок безробіття, з якого виплачувалися б допомоги з безробіття в державах, які зіткнулися з економічним спадом і зростанням безробіття.

"Створення повністю загального бюджету на рівні єврозони допомогло б розділити ризики, як за рахунок зменшення вкладу відчуває проблеми країни до єдиного бюджету, так і за рахунок витрат", - зазначають у МВФ.

Експерти фонду відзначають, що ці рекомендації могли б бути застосовані у разі майбутніх криз. При цьому вони закликають єврозону негайно створити централізований фонд, кошти якого спрямовувалися б на вирішення проблем європейських банків.

Цей фонд міг би використовуватися для надання тимчасової допомоги проблемному банку перш , ніж буде запущений єдиний механізм роботи з проблемними банками , відзначають в МВФ.

Євросоюз має свій власний бюджет , однак він дуже слабкий і працює у відповідності з особливими правилами , які не дозволяють використовувати його для підтримки окремих країн у разі кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!