"Газпром" виставить трубу на аукціон

Вівторок, 17 вересня 2013, 11:02

"Газпром" і Європа домовилися про порядок використання газопроводу OPAL у Німеччині.

Про це пишуть "Ведомости".

Як повідомляється, робоча група з представників російського Міненерго і Євросоюзу погодила умови експлуатації відгалуження від "Північного потоку" - газопроводу OPAL.

"Чиновники домовилися, що на цю трубу не розповсюджуватимуться норми Третього енергопакету ЄС. Європейське законодавство передбачає, що власники газопроводів можуть використовувати не більше половини їх потужності. "Газпром", у свою чергу, зобов'язався надлишок потужностей виставляти на аукціон", - розповіло близьке до однієї із сторін переговорів джерело.

Реклама:

"Трансбалтійський газопровід "Північний потік" і відгалуження від нього на Чехію OPAL були побудовані в 2011 році. Потужність першого становить 55 млрд куб. м на рік , другого - 36 млрд куб. м на рік.

"У переговорах поставлена ​​крапка", - підтверджує заступник міністра енергетики Анатолій Яновський.

"Інші подробиці домовленостей будуть повідомлені найближчим часом", - пояснив він.

Всі умови домовленості визначені і влаштовують обидві сторони, підкреслив Яновський. За його словами, компанії підпишуть договір з регулятором до кінця жовтня.

Представник єврокомісара з енергетики сказав лише, що сторони досягли істотного прогресу до початку переговорів у понеділок. Від інших коментарів він відмовився. Представник "Газпрому" коментувати підсумки переговорів не став. Але близьке до компанії джерело підтвердило, що сторони близькі до підписання угоди.

Досі "Газпром" не тільки наполягав на праві повністю самому завантажувати потужність труби, але і був проти будь-якого доступу до неї сторонніх учасників ринку. А міністр енергетики Олександр Новак в інтерв'ю телеканалу "Росія 24" говорив, що Росія наполягала на виключенні з-під дії Третього енергопакету проектів, розпочатих ще до його прийняття.

Як повідомляється, при цьому як і раніше невизначеним залишається режим експлуатації проектованого "Південного потоку " і вже побудованого іншого відгалуження від "Північного потоку" - газопроводу NEL. Він добудований в 2012 році. Потужність труби становить 20 млрд куб. м газу на рік.

Крім того, поки не відомо, чи буде "Газпром" інвестувати в будівництво 3-ї і 4-ї ниток "Північного потоку" до Голландії і Великобританії.

Навесні глава "Газпрому" Олексій Міллер говорив про те, що може прийняти рішення про будівництво другої лінії Ямал-Європа через Білорусію, оскільки цей варіант економічніше. Остаточне рішення з цього питання поки не прийнято.

Нагадаємо, 3 квітня 2013 року президент Росії Володимир Путін доручив "Газпрому" опрацювати питання будівництва в обхід України газопроводу "Ямал-Європа-2" через Білорусь.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: