Ринок легкових авто скоротиться на 10-13% - експерт

Неділя, 15 вересня 2013, 11:19

Продажі нових легкових автомобілів в Україні в 2013 році можуть скоротитися на 10-13% порівняно з 2012 роком - до 190-195 тисяч одиниць.

Про це повідомив директор інформаційно -аналітичної групи "Автоконсалтинг" Олег Омельницький, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Продажі по року зараз багато в чому будуть залежати від того, як швидко вирішиться ситуація з реєстрацією автомобілів, адже зараз в МРЕВ багато автомобілів не реєструють (у зв'язку з відсутністю довідок про сплату утилізаційного збору, який набув чинності 1 вересня)", - повідомив він журналістам у суботу.

За його словами, річний ринковий попит 190-195 тис. автомобілів, але по цифрах реєстрація вересня стане провальною.

Реклама:

Як повідомлялося, в липні і серпні продажі автомобілів у зв'язку з очікуванням введення утилізаційного збору зросли на 20-30 % до попередніх місяців, і багато покупців поспішали зареєструвати авто до 1 вересня.

У вересні ж виникла проблема з реєстраціями авто в МРЕВ, оскільки за законом покупець повинен надати довідку про сплату збору імпортером або українським виробником (або про звільнення від його сплати для виробників).

Однак форму довідки, яка є документом суворої звітності, Міндоходів оприлюднило тільки минулого тижня. Крім того, було незрозуміло, хто повинен видавати такі довідки .

Відповідаючи на запитання про можливі зміни на ринку після підписання угоди про асоціацію з ЄС (тобто, автоматичного скасування введеного в квітні спецмита), Омельницький зазначив, що в цьому випадку зміни торкнуться тільки структури імпорту. І якщо після введення спецмита оператори зробили ставку на дизельні двигуни і на авто з двигуном 1,5 л , то після скасування мит повернуться до колишньої ситуації.

Як повідомлялося, 2012 року ринок легкових автомобілів в Україні скоротився на 1,4 %.

Напередодні, Міністерство доходів і зборів повідомило, що митницями будуть видаватися тимчасові довідки про сплату або звільнення від сплати утилізаційного збору за транспортні засоби.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: