Через рецесію в економіці держбюджет потребує урізання - експерти

Неділя, 1 вересня 2013, 13:10

Поточна економічна динаміка не дозволяє сподіватися на забезпечення планових надходжень до бюджету без збільшення тиску на легальний бізнес.

Про це пише ZN.UA з посиланням на опитаних експертів.

Як прогнозує екс -в.о .міністра фінансів Ігор Уманський, за підсумками січня -серпня доходи держбюджету можуть кумулятивно скоротитися на 2% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

На його думку, в поточних економічних умовах держкошторис необхідно терміново переглядати.

Реклама:

"У дохідній частині слід скорочувати, перш за все, план надходжень з ПДВ та податку на прибуток. У видатковій частині зробити це, зрозуміло, буде непросто - хіба що "з миру по нитці", - констатує експерт.

Директор департаменту податкової політики та моніторингу Інституту бюджету та соціально -економічних досліджень Артем Рудик передумовою для прогнозованого скорочення бюджетних доходів порівняно з аналогічним торішнім періодом, крім чинників охолодження економіки (зниження виробництва в країні, обсягів експорту - імпорту) називає і зниження ставки податку на прибуток.

Через рецесію в економіці та спровоковану нею низьку інфляцію, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень ( МЦПД) Олександр Жолудь, також прогнозує за підсумками січня -серпня значне відставання доходів від рівнів, закладених в поточній версії держбюджету.

Експерт МЦПД також говорить про необхідність йти на скорочення доходів держскарбниці, насамперед, у частині надходжень ПДВ. На його думку, при такому сценарії перегляду вимагає також видаткова частина, але зробити це буде не просто, тому що традиційно йдуть під ніж капітальних витрат і так передбачено не багато.

У той же час, Уманський схиляється до точки зору, що в сформованих умовах уряд навряд чи піде на офіційний секвестр бюджету, беручи до уваги вказівки керівництва держави щодо, навпаки, збільшення доходів і витрат. Перемогою для Мінфіну і Міндоходів буде, якщо мі вдасться хоча б відстояти поточні параметри. Але наслідком цього може стати посилення тиску на економіку.

Полегшити ситуацію для уряду може використання казначейських векселів, що дозволяють фактично фінансувати держзобов'язання без відповідних доходів. За даними екс -чиновника, запуск векселів може відбутися вже у вересні.

Нагадаємо , що згідно з повідомленням Міністерства фінансів, дефіцит держбюджету в січні- липні 2013 року становив 30,27 млрд гривень, що в 1,79 рази більше дефіциту за підсумками аналогічного періоду минулого року в 16,94 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!