У Азарова знову пропонують рятувати держшахти за рахунок бюджету

Четвер, 29 серпня 2013, 11:13

Українські вуглярі продовжують нарощувати збитки.

Про це пише "Комерсант- Україна" .

Згідно з повідомленням Міненерговугілля, збитки державних вугледобувних підприємств у січні -липні зросли в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 34,2 % , до 8,39 млрд гривень. У міністерстві пояснюють це зниженням видобутку (за сім місяців - на 5,7 % , до 47,7 млн тонн), зростанням собівартості ( на 9,6 % , до 1,3 тис гривень за тонну) і падінням цін на вугілля ( на 15,2 %, до 505,2 гривень за тонну).

"При нинішньому рівні собівартості видобутого на держшахатах вугілля його набагато вигідніше імпортувати з Австралії , США та Канади, зазначає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Реклама:

"У США після переходу на дешевий сланцевий газ сьогодні утворився профіцит вугілля, і купити його в цій країні можна по 80-90 доларів за тонну з доставкою в Україну , що нижче собівартості українських шахт" , - каже Корольчук.

Але замість цього на підтримку держшахт з держбюджету в січні- липні вже надійшло 7,7 млрд гривень з 9,7 млрд гривень, передбачених держбюджетом.

Влітку міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявляв , що міністерство ініціюватиме збільшення бюджетної підтримки вугільної галузі в 2013 році. А 4 липня Верховна рада збільшила витрати держбюджету на підтримку держшахт на 5,5 млрд гривень.

"Перевитрата початкової суми в 9,7 млрд гривень, призначеної у бюджеті для дотацій, у нас почнеться вже в наступному місяці, і ми почнемо отримувати гроші з додаткових обсягів. Поки не зрозуміло , чи вистачить нам 15,2 млрд гривень до кінця року з такими темпами перевитрати і чи не доведеться ще збільшувати дотації" , - повідомило джерело в Міненерговугілля.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: