Японія зафіксувала найшвидше зростання експорту за 3 роки

Понеділок, 19 серпня 2013, 10:34

Відновлення японського експорту продовжилося в липні 2013 року п'ятий місяць поспіль, в першу чергу, завдяки ослабленню курсу ієни, яке підвищило конкурентоспроможність продукції японських компаній.

Про це передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Bloomberg.

Крім того, як зазначає Bloomberg, дані з Японії свідчать про пожвавлення міжнародного попиту.

Експорт з Японії у вартісному вираженні підскочив у липні на 12,2% в річному вираженні після підвищення на 7,4% місяцем раніше.

Реклама:

Імпорт злетів на 19,6% після червневого підйому на 11,8%. Темпи зростання і експорту, і імпорту були максимальними з 2010 року.

Аналітики, опитані Bloomberg, в середньому очікували збільшення експорту на 12,8%, імпорту - на 16%.

Японія фіксує дефіцит зовнішньоторговельного балансу вже 13 місяців поспіль, у липні він становив 1,024 трлн ієн (10,5 млрд доларів) проти переглянутих 182,3 млрд ієн в червні. Липневий дефіцит був третім за величиною в історії спостереження за цими даними в Японії, яке ведеться з 1979 року.

Незважаючи на те, що дані про зростання експорту були дещо слабше очікувань ринку, інвестори та аналітики сприйняли їх позитивно, оскільки одночасно прискорився підйом продажів у США, Китай і Європу.

Поставки з Японії в ЄС збільшилися другий місяць поспіль після 20 місяців скорочення, підвищення становило 16,6%, тоді як у червні спостерігався підйом на 8,6%. Експорт у США піднявся на 18,4% після зростання на 14,6% у червні, в Китай, який є найбільшим торговим партнером Японії, - на 9,5% проти червневих 4,7%.

Експорт з Японії в об'ємному вираженні показав зростання вперше за 14 місяців, збільшившись на 1,8%.

Як зазначає BBC, липневі дані про зовнішню торгівлю Японії стали черговим підтвердженням дієвості "абеномікі" - економічної політики прем'єр-міністра Сіндзо Абе, яка призвела до різкого ослаблення курсу ієни, підвищивши тим самим прибутковість японського експорту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!