Раді пропонують скасувати податок на доходи трудових мігрантів

Вівторок, 9 липня 2013, 08:57

У Верховній раді зареєстровано законопроект про скасування податку на грошові перекази з-за кордону, за умови що громадянин отримує гроші від близьких родичів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, авторами законопроекту про скасування оподаткування доходів громадян України, які працюють за кордоном, стали 15 народних депутатів від фракцій "Батьківщина" та УДАР.

"Вони запропонували внести зміни до Податкового кодексу і встановити нульову ставку для платників податків, які отримали дохід з-за кордону від членів сім'ї першого ступеня споріднення, опікунів або піклувальників або в подарунок за договором дарування", - пише видання.

Реклама:

Зараз, згідно зі ст.170 Податкового кодексу, кошти, отримані з-за кордону, перераховуються в гривні, включаються до загального річного доходу платника податку, фіксуються в декларації та оподатковуються за ставкою 15%. Ставка 17% стягується з середньомісячного доходу в розмірі, що перевищує десять мінімальних зарплат (на 1 січня 1147 гривень).

"Люди, які легально працюють за кордоном і пересилають кошти в Україну, не повинні платити другий податок ще й тут", - пояснив співавтор проекту Андрій Парубій ("Батьківщина").

На думку депутатів, подвійне оподаткування іноземних доходів заохочує нелегальний ринок переказів.

"Якщо не звільнити від оподаткування кошти трудових мігрантів, гроші через кордон будуть передавати з водіями, недбайливими митниками та іншими шахраями", - додав співавтор документа Ярослав Дубневич (УДАР).

За інформацією Мінсоцполітики, з 2010 по 2012 рік за кордоном працювали 1,2 млн українців.

Згідно з неофіційними даними, кількість трудових мігрантів перевищує 5 млн осіб. На недавніх парламентських слуханнях про трудову міграцію представники Світового конгресу українців назвали податок на іноземні доходи однією з основних проблем.

За інформацією конгресу, перекази трудових мігрантів є однією з головних статей наповнення бюджету: у 2011 році мігранти переказали до України 7 млрд доларів, а в 2012-му - 7,5 млрд доларів.

У Міндоходів до перспективи скасування податку поставилися насторожено.

"Законопроект має бути розглянутий у профільному комітеті, а потім направлений до нас на експертну оцінку. Ми користуємося нормами Податкового кодексу. До тих пір поки норму про оподаткування іноземного доходу не скасують, ми будемо її виконувати", - сказав заступник начальника прес-служби відомства Андрій Соколов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: