"Газпром" шукає гроші для будівництва "Південного потоку"

Четвер, 18 липня 2013, 11:42

"Газпром" хоче випустити інфраструктурні облігації на 100 мільярдів рублів, щоб профінансувати російську частину одного зі своїх найбільш ризикованих і дорогих проектів - газопроводу South Stream.

Про це пише "Комерсант".

Згідно з повідомленням, досі "Газпром" не претендував на дешеве і довгострокове держфінансування, але на бюджет монополії все сильніше тиснуть масштабні інвестиційні плани.

Як пише видання, топ-менеджер просить Шувалова доручити федеральним органам виконавчої влади та ЗЕБу "розглянути можливість" інвестування пенсійних коштів в інфраструктурні рублеві облігації монополії на суму до 100 млрд руб.

Реклама:

Гроші "Газпрому" потрібні на будівництво газотранспортної системи (ГТС) "Південний коридор" по території Росії для подачі газу в газопровід South Stream і для газифікації восьми регіонів, вказує Васильєва.

У "Газпромі" від коментарів відмовилися.

Але джерело видання, близьке до монополії, стверджує, що це вона збирається зробити послугу державі, а не навпаки.

"Справа не в нашій потребі в грошах і вже тим більше не в доступності цих ресурсів", - запевняє співрозмовник.

"Навпаки, це завдання ЗЕБа інвестувати довгі гроші в інфраструктурні проекти, тому" Газпром "до нього і звертається".

Нагадаємо, вартість проекту "Південний потік" оцінюють в 16 млрд євро (21,5 млрд доларів), з яких 10 млрд євро підуть на будівництво морської ділянки газопроводу по дну Чорного моря. Загальна вартість проектів "Південний коридор" і "Південний потік" складе майже 40 млрд доларів.

Як відомо, Україна виступає проти будівництва "Південного потоку": вона вважає, що Росії потрібно будувати не нові газопроводи, а вкластися у ремонт української ГТС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!