У Колобова шукають валюту для розрахунків за боргами

Середа, 17 липня 2013, 10:50

Мінфін вперше з початку червня запропонував покупцям на аукціоні ОВДП, номіновані в іноземній валюті.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, щоб залучити до бюджету 206,8 млн доларів з двох-і трирічних паперів, відомству довелося підвищити прибутковість по них на 20-75 базисних пунктів.

"Покупці подали три заявки на дворічні валютні ОВДП з прибутковістю 8,25% на суму 158 млн доларів і чотири - на трирічні папери з прибутковістю від 8% до 8,75% (середньозважена ставка становила 8,19%) на 48,8 млн доларів. ще 4 червня прибутковість по дворічних валютним паперів становила 7,75%, за трирічними - 8,0%. Всі заявки були задоволені в повному обсязі", - пише видання.

Реклама:

Згідно з повідомленням, крім валютних ОВДП, покупцям були запропоновані тримісячні, п'яти-і семирічні гривневі папери, ставка за якими збереглася на рівні 7,75%, 14,25% і 14,3% відповідно. Задовольнивши 12 з 13 заявок (одну - за короткостроковими паперами з прибутковістю 8,49% - відомство залишило без розгляду), Мінфін залучив 2,57 млрд гривень.

Підвищення ставок супроводжувалося появою ринкових заявок.

"В аукціоні брали участь як державні, так і комерційні банки. Наприклад, такою була одна з чотирьох заявок за трирічними валютними паперами з прибутковістю 8,75%", - розповів казначей одного з банків-первинних дилерів.

У Мінфіні скаржаться на дорожнечу зовнішніх запозичень.

"Ціна в 10% на зовнішніх ринках - це не та ціна, до якої готова Україна. Переплачувати на майбутнє не хотілося б", - зазначила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук.

Як повідомляється, потреба у валюті викликана запланованими виплатами перед МФВ на 405 млн доларів 31 липня і погашенням валютних ОВДП 24 липня на 444 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: