Зростання економіки Китаю сповільнилось до 7,5%

Понеділок, 15 липня 2013, 09:12

Темпи зростання економіки Китаю сповільнилися в II кварталі на тлі скорочення промислового виробництва.

Про це пишуть "Вести економіка" з посиланням на Bloomberg.

Як повідомляється, валовий внутрішній продукт зріс на 7,5% за підсумками II кварталу в річному вираженні, про що свідчать дані Національного бюро статистики.

Середній прогноз економістів, опитаних Bloomberg, припускав зростання на рівні 7,5%, а в I кварталі економіка зросла на 7,7%.

Реклама:

Промислове виробництво в червні росло самими повільними темпами з світової фінансової кризи, у той час як зростання роздрібних продажів перевищив прогнози.

Сьогоднішні дані є черговим викликом для керівництва Китаю, оскільки чиновники націлилися на те, щоб перебудувати економіку і зробити зростання більш стійким.

Прем'єр-міністр країни Лі Кецян досі відмовлявся збільшувати стимулювання, оскільки необхідно впоратися з кредитним бумом. Примітно, що міністр фінансів Лоу Цзівей минулого тижня заявив, що темпи в 6,5% "не велика проблема".

Бюро статистики відзначає, що зростання в першому півріччі було в цілому стабільним, а основні показники перебувають у розумних межах.

"Проте ми все ще стикаємося з сумною і складною економічною ситуацією", - йдеться в повідомленні.

Промислове виробництво в червні в Китаї зросло в річному вираженні на 8,9%, що значно нижче прогнозу в 9,1%  результатів травня, коли показник зріс на 9,2%.

Інвестиції в основні засоби без урахування домогосподарств у сільській місцевості зросли на 20,1% за підсумками першого півріччя в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Роздрібні продажі виросли на 13,3% у червні порівняно з червнем 2012.

Міжнародний валютний фонд очікує, що економіка Китаю зросте цього року на 7,8%. Goldman Sachs, HSBC і Barclays минулого місяця скоротили свої прогнози до 7,4%, що стало б найслабшими темпами з 1990 року.

Уряд Китаю в березні встановив новий цільовий показник по зростанню ВВП в 2013 році на рівні 7,5%, при цьому середнє зростання за п'ять років з 2010 по 2015 роки повинно скласти 7%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!