Влада Чорногорії хоче відібрати бізнес у російського олігарха

П'ятниця, 12 липня 2013, 09:49

Затримання в Чорногорії фінансового директора KAP (Kombinat Aluminijuma Podgorica) Дмитра Потрубача - це тиск на акціонерів.

Про це заявили в компанії російського олігарха Олега Дерипаски En+, передають "Вести экономика".

Через неї бізнесмен володіє майже 30% КАР. Влада Чорногорії звинувачує Потрубача в крадіжці електроенергії на суму понад 9 млн євро - комбінат відчуває нестачу енергоресурсів через високі ціни.

При цьому російські акціонери пов'язують затримання з банкрутством підприємства. Його ініціатором кілька тижнів тому виступив уряд Чорногорії. Причина - борг комбінату перед Мінфіном в 24,5 млн євро.

Реклама:

Так, із загальної заборгованості в 380 млн євро половина - кредити російського бізнесу. 102 млн євро комбінат винен ВТБ і майже 92 млн євро - структурам En+ Group.

При цьому в бізнес-колах прагнення влади пояснюють бажанням націоналізувати КАР в обхід російських акціонерів. Остання спроба в 2009 році для Чорногорії закінчилася невдачею.

Тоді уряд намагався викупити частку в збитковому підприємстві за умовну суму, але отримало відмову, після чого вирішило діяти через банкрутство.

Завод в Чорногорії - самий збитковий актив Дерипаски. Борги вже вдвічі перевищили вартість активу. Основні проблеми у високих цінах на електроенергію і низьких на алюміній.

Торік закінчився контракт, що погоджує ці дві вартості. На думку експертів, уряд Чорногорії вирішив скористатися цією ситуацією, щоб відібрати частку у Дерипаски.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: