Банкіри кажуть, що зовнішній борг банків скоротився

Понеділок, 1 липня 2013, 12:08

Зовнішній борг банків з квітня 2012 року до квітня 2013 скоротився на 2,18 мільярда доларів.

Про це йдеться у повідомленні Національної асоціації банків України.

Як зазначається, це відбулося переважно за рахунок скорочення заборгованості за кредитами (на 3,17 млрд доларів - до 13,14 млрд доларів) при одночасному збільшенні зобов'язань за публічними запозиченнями (єврооблігаціями) більш, ніж на 1 млрд доларів.

При цьому за І квартал 2013 року зовнішній борг дещо збільшився порівняно з початком 2013 року (на 0,33 млрд доларів, +1,5%), і станом на 1 квітня становив 21,88 млрд доларів.

Реклама:

Збільшення боргу пов'язано із залученням зовнішніх ресурсів на депозитні рахунки (+0,15 млрд доларів), а також з успішним розміщенням єврооблігацій двома державними банками. При цьому заборгованість за іноземними кредитами за квартал скоротилася на 0,97 млрд доларів.

За словами банкірів, станом на 1 квітня короткостроковий борг становить 4,41 млрд доларів. Таким чином, зовнішній борг банківської системи на 80% є довгостроковим, що знижує ризики погіршення валютної ліквідності.

На думку НАБУ, скорочення боргу банківської системи за останній рік пов'язано з обмеженою кредитною активністю банків із західним капіталом (відбувається поступове повернення позик материнським структурам), а також - з підвищенням ролі внутрішніх ресурсних ринків у структурі фондування. У той же час, успішні розміщення єврооблігацій можуть свідчити про довіру до вітчизняних банків-позичальників, незважаючи на значний рівень невизначеності на світових фінансових ринках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: