НБУ вивів на ринок свої депозитні сертифікати

Середа, 26 червня 2013, 09:35

Інвесторам полегшили доступ до депозитних сертифікатів НБУ - тепер вони зможуть проводити операції з ними на фондових біржах.

Корпоративні інвестори отримали новий інструмент, зручний для короткострокового вкладення, пише "Комерсант-Україна".

Нацбанк планує наростити оборот депозитних сертифікатів, дозволивши проводити операції з їх купівлі-продажу на фондових біржах.

Регулятор повідомив, що для цієї мети 20 червня 2013 року було прийнято постанову №243, що вносить зміни в технічний порядок проведення Нацбанком операцій з установами.

Реклама:

"Введення вторинного обігу депозитних сертифікатів на біржовому ринку буде забезпечуватися за допомогою програмно-технологічного забезпечення і систем захисту інформації Нацбанку", - йдеться в повідомленні регулятора.

Крім того, там зазначено, що оборот таких паперів буде здійснюватися на підставі договору, укладеного між НБУ і біржами.

Депозитні сертифікати є привабливим інструментом для інвестування.

З початку року НБУ розмістив депозитних сертифікатів на 71,7 млрд гривень. Ставка дохідності за ними становила 0,8%-6,8%, а термін - від 2 до 85 днів.

Регулятор навіть був незадоволений тим, що банки надто активно інвестують кошти в його сертифікати замість того, щоб вкладати їх в економіку.

Директор біржі "Перспектива" Станіслав Шишков скептичний щодо перспектив нового інструменту.

"Швидше за все купувати і продавати депозитні сертифікати будуть тільки банки", - зазначив він.

Самі фінансисти оцінюють перспективи нового інструменту більш оптимістично.

"Вони будуть цікаві компаніям з управління активами, фондам, а також інституціональним інвесторам. Вкладати кошти в сертифікати буде цікаво всім, хто прагне розмістити готівку, але не має наміру розміщувати її на банківських рахунках", - заявив аналітик рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!