Думка експерта: Зменшення виробництва "жирної" молочки призведе до підвищення цін

П'ятниця, 31 травня 2013, 19:24

Законодавче регламентування вмісту молочного жиру в молоковмісній продукції на рівні 50% призведе до катастрофічних наслідків для молочної галузі країни.

Про це заявила президент Спілки молочних підприємств України Лідія Карпенко.

"Виробляти молоковмісні продукти з заміною молочного жиру на рівні 50% економічно недоцільно, тому з ринку просто зникнуть такі популярні серед звичайних українців спреди, пасти, суміші та сирні продукти, які не можна порівнювати з вершковим маслом і твердими та плавленими сирами. В результаті населення буде позбавлене цієї можливості, а ціни на масло вершкове та сири тверді зростатимуть", - йдеться в прес-релізі.

Карпенко вважає необґрунтованими ініціативи щодо обмеження застосування у виробництві замінників молочного жиру, оскільки такі продукти виробляються відповідно до держстандартів і відповідають усім нормам безпеки.

Реклама:

Крім того, зазначає вона, переваги молоковмісних продуктів полягають у їхній ціні, нижчому вмісті холестерину та енергетичній цінності.

"Ніде в розвинених країнах, ні в Західній Європі, ні в Америці, такої норми немає. Якщо це буде законодавчо ухвалено, нам ці продукти завозитимуться з Європи. Хто від цього виграє?" - каже Карпенко.

Голова ради директорів Спілки молочних підприємств Вадим Чагаровський зазначає, що в Україні недостатньо якісного молока для підприємств-переробників, особливо в зимовий і весняний періоди.

"Якщо на полицях не буде молоковмісних продуктів, ціни на молочні продукти, відповідно, підвищуватимуться. Зміна кон'юнктури ринку призведе до істотного збільшення імпорту. За нашими оцінками, він зросте на 50% - на 150 млн доларів", - наводяться в повідомленні його слова.

Водночас експерти вважають, що Україна може втратити близько 100 млн доларів річної виручки від експорту молоковмісних продуктів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!