Через митні нововведення можуть подорожчати деякі продукти

П'ятниця, 31 травня 2013, 15:14

Витрати на розмитнення окремих продуктів харчування підвищилися на 30%, тому що Міндоходів ввело нову тарифну сітку.

Про це пише "Комерсант-Україна", посилаючись на імпортерів і митних брокерів.

Протягом травня імпортери овочів і фруктів зазнають складнощів із оформленням своїх вантажів, повідомили експерти проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти".

За їхньою інформацією, Міндоходів на початку травня переглянуло "імпортні довідкові ціни" на плодоовочеву продукцію, які митні органи застосовують як індикативні ціни, заборонені СОТ.

Реклама:

За інформацією митних брокерів, проблеми зачепили не лише імпортерів фруктів та овочів, але й усієї товарної групи 1-24 (продукти харчування).

"На початку травня Міндоходів підготувало нову тарифну сітку - базу даних митної вартості, а 28 травня з'явилося роз'яснення, що вартість застосовується не до ваги нетто, а до ваги брутто", - сказав один із брокерів. 

Жоден із представників імпортерів не прокоментував це офіційно.

В "АПК-Інформ" зазначають, що витрати на розмитнення овочів і фруктів у травні виросли мінімум на 30%.

"Це погано насамперед для кінцевих споживачів, адже імпортери будуть включати ці витрати у відпускні ціни на продукцію", - говориться в повідомленні компанії.

За словами митних брокерів, митна вартість кави збільшилася більш ніж на 50%.

"Тобто вони враховують не саму вагу продукту, але й вагу банки. Я не здивуюся, що скоро й вага транспорту, на якому везуть вантаж, також буде рахуватися", - сказав експерт цього проекту. 

У Міндоходів не підтвердили, але й не спростували наявність проблеми.

Директор із корпоративних питань Nestle в Україні й Молдові Геннадій Радченко зазначає, що митне оформлення в його компанії здійснюється у штатному режимі.

Ще один імпортер неофіційно сказав, що в них немає проблем з розмитненням вантажів, бо їхній дорогий товар підтверджений усіма необхідними документами, але визнав, що його колеги-імпортери скаржилися на проблему.

"Є така база даних, і декларована імпортерами ціна підтягується, щоб відповідати інформації митниці", - пояснив співрозмовник.

Учасники ринку відзначають проблеми не лише з імпортними вантажами, але й з експортом фруктів, ягід і зелені.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: