Держшахтам компенсують з бюджету 3,2 мільярда збитків

Вівторок, 9 квітня 2013, 13:05

Міненерговугілля оприлюднило статистику, згідно з якою збитки від випуску товарної продукції державних шахт у I кварталі виросли на 52%, до 3,6 млрд гривень.

Про це пише "Комерсант-Україна".

"За січень-березень із бюджету надійшло 3,2 млрд гривень на часткове покриття витрат із собівартості вугільної продукції", - уточнили в міністерстві.

У відомстві пояснюють рекордні збитки держшахт підвищенням собівартості виробництва вугілля - у березні вона досягла 1,5 тис гривень за тонну, збільшившись на 18,4% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Реклама:

Таке різке зростання збитків сталося вперше за останні п'ять років, стверджує один із чиновників Міненерговугілля, пише видання.

За його словами, головна причина у зниженні ринкових цін на вугілля - із 770 гривень у минулому році до 690 гривень за підсумками I кварталу цього року.

"Це пов'язано зі світовою кон'юнктурою ринку вугілля, і ми тут нічого зробити не зможемо", - запевняє співрозмовник.

Зростання собівартості виробництва вугілля на шахтах стало результатом підвищення зарплат та інших виплат шахтарям, а також збільшення цін на обладнання та матеріали, використовувані для видобутку вугілля, додає чиновник.

Учасники ринку говорять про настання кризи перевиробництва вугілля.

Через падіння фінансових показників багато шахт погіршили розрахунки з постачальниками і могли опинитися на межі банкрутства, зазначає джерело в міністерстві.

"Тому президент Віктор Янукович підписав закон "Про внесення зміни до закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Цей документ забороняє порушення справ про банкрутство гірничих підприємств", - йдеться у повідомленні.

Серед основних причин падіння легального видобутку експерти називають зниження споживання електроенергії через спад в промисловості і зростання видобутку нелегального вугілля на шахтах-копанках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: