Вперше з 1998 року світові військові витрати знизилися

Понеділок, 15 квітня 2013, 15:17

Військові витрати країн світу в 2012 році знизилися вперше більш ніж за 10 років через значні скорочення військових бюджетів у США і Європі.

Про це заявив Стокгольмський міжнародний інститут досліджень проблем миру (SIPRI), передає Reuters.

США та їхні європейські союзники відчувають проблеми в економіці і скорочують участь у військових діях в Іраку і Афганістані.

У той же час Китай, друга за величиною економіка світу, збільшила військові витрати на 7,8% в 2012 році до 2011 року. Зростання китайського військового бюджету з 2003 року, таким чином, становило 175%.

Реклама:

Загальносвітовий рівень державних військових витрат скоротився на 0,5% до 1,75 трлн доларів, показавши перше скорочення в абсолютних числах з 1998 року.

Найбільшим залишається військовий бюджет США, що в п'ять разів перевищує китайський. США знизили фінансування військових на 6% в 2012 році.

Китай розробляє нові підводні човни, кораблі, ракети, стелс-винищувач, розвиває авіацію корабельного базування і інші типи військової техніки.

Пекін неодноразово стверджував, що ці сили потрібні йому виключно в оборонних цілях, проте уряди Азіатсько-Тихоокеанського регіону від Токіо до Бомбея побоюються зростання китайської військової потужності.

Ситуація посилюється загостренням конфліктів навколо спірних територій в Східно-Китайському і Південно-Китайському морях.

Росія, що займає третю позицію в рейтингу країн військових бюджетів, збільшила військові витрати на 16% у 2012 році.

Приблизно на 8% зросли військові витрати на Близькому Сході і в Північній Африці на тлі нестабільності, викликаної трансформацією політичних режимів і громадянською війною в Сирії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!