У Греції вперше за 45 років зафіксували дефляцію

Середа, 10 квітня 2013, 09:13

Споживчі ціни в Греції за підсумками березня 2013 знизилися на 0,2% в річному численні, що означає першу місячну дефляцію за 45 років.

Про це пише "Лєнта.ру" з посиланням на Agence France-Presse.

Як повідомляється, в якості причин дефляції називаються заходи жорсткої економії, що вживаються урядом і шість років безперервної рецесії.

Через спад споживання виробники і рітейлери, а також компанії, що надають послуги, змушені знижувати ціни. Наприклад, в телекомунікаційному секторі падіння склало 5,1%, а у сфері охорони здоров'я - 4,6%.

Реклама:

У той же час в місячному обчисленні ціни в цілому по країні показали зростання на 2,5%, що може свідчити про тимчасове пожвавлення економіки.

За останні 5 років ВВП Греції впав на 22%, що свідчить про глибоку депресію в економіці. Очікується, що в поточному році цей показник скоротиться ще на 4,5%.

Безробіття досягло 27% і багато греків змушені були покинути країну в пошуках заробітку.

Як відомо, державний бюджет існує лише завдяки іноземній допомозі, в іншому випадку Греції б загрожував дефолт. Держава вже отримала від "трійки" кредиторів - Єврокомісії, ЄЦБ і МВФ - більше 100 млрд євро допомоги. Афіни дещо скоротили обсяг держборгу завдяки реструктуризації, але обсяг взятих зобов'язань і раніше перевищує 100% ВВП і продовжує зростати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: