НБУ не може створити умови для обігу іноземних цінних паперів

Понеділок, 1 квітня 2013, 09:14

В березні 2013 року так і не були створені умови для обороту на місцевому фондовому ринку іноземних цінних паперів компаній, які мають активи в Україні.

У НБУ повідомили, що для реалізації ініціативи необхідні "масштабні зміни законодавства", на які потрібен час, пише "Комерсант-Україна".

У березні Нацбанк так і не запропонував парламенту законодавчі зміни зі "створення сприятливих умов для обігу на українських фондових біржах цінних паперів іноземних емітентів з активами в Україні".

Така вимога до НБУ містилася в пункті 21.2 нацплану дій на 2013 рік. У ньому говорилося про зняття обмежень при відкритті інвестиційних рахунків та необхідность скасування індивідуальних ліцензій на проведення валютних операцій з цінними паперами.

Реклама:

"Як свідчить правовий аналіз цього питання, створення належних умов для обігу на українських фондових біржах цінних паперів іноземних емітентів потребує внесення комплексних і грунтовних змін в законодавство України", - йдеться у відповіді НБУ.

На думку чиновників, потрібно вносити зміни "на рівні законів", і лише "потім - в нормативно-правові акти".

Мова йде про спрощення відкриття інвестиційних рахунків.

У НБУ пропонують внести зміни до закону "Про платіжні системи та грошові перекази", розширивши коло нерезидентів, яким дозволено відкриття інвестиційних рахунків.

Вони використовуються іноземними компаніями для зарахування коштів і цінних паперів. Зараз юридичні особи-нерезиденти можуть відкрити такий рахунок, тільки маючи статус іноземного інвестора.

"Це в цілому виключає можливість використання інвестиційних рахунків іноземних інвесторів за операціями з цінними паперами іноземних емітентів", - сказали в НБУ, не уточнивши терміни цих змін.

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку не може виступити ініціатором змін до законодавства про валютне регулювання, зазначив член комісії Анатолій Амелін.

За його словами, найближчим часом відбудеться зустріч двох регуляторів для обговорення кроків виконання президентської програми.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!