В уряді розповіли, хто отримає дешеві кредити під держгарантії

Середа, 6 березня 2013, 09:57

У Мінфіні почали підготовку до розподілу в 2013 році держгарантій за залученими кредитами.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, закон "Про держбюджет на 2013 рік" визначає ліміт держгарантій у розмірі до 50 млрд гривень. Ці держгарантії отримають інвестиційні проекти, держсектор (ДІУ, "Укравтодор"), розпорядники бюджетних коштів - місцева влада.

"Бюджетних грошей на всіх не вистачає, тому уряд сконцентрується на пріоритетних напрямках, в які будуть залучатися інвестиції. Проектів ще немає, їх потрібно створювати. Вони повинні бути окупними за рахунок затратності та ефективності", - сказала директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук.

Реклама:

Поки в Мінфіні та НБУ не знають, коли розпочнеться видача держгарантій, а також за якою ставкою будуть взяті кредити, пише видання.

У 2012 році завдяки високим депозитним ставкам банки наростили портфель вкладів на 15,8%, але дорогі ресурси стримували кредитування - воно зросло на 2,2%.

"У нас інфляція дорівнює нулю, а ставки складають 20%. Держгарантії - це краще забезпечення, яке може бути в країні", - вважає директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубіхвост. Серед варіантів можливе фінансування Нацбанку під облікову ставку плюс 2%.

Поточна ринкова ситуація зайвої ліквідності вже почала тиснути на ставки.

Український індекс ставок депозитів фізичних осіб (UIRD) показав з початку року зниження вартості річних гривневих вкладів на 1,36 процентних пункту (п.п.) - до 18,02% річних, а тримісячних вкладів - на 2,99 п.п. Втім, учасники ринку розраховують, що ціна ресурсів поступово падатиме.

Банкіри вважають, що вся складність залучення коштів по держгарантії впирається в джерело і вартість грошей.

Наявність державних гарантій не може радикально знизити вартість кредитів, оскільки навіть Мінфін випускає облігації внутрішньої держпозики на п'ять років під 14,3% річних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!