Думка експерта: Сукупний фіскальний дефіцит скоротиться до 4,3% ВВП

Вівторок, 5 березня 2013, 10:56

Причиною уповільнення темпів зростання доходів бюджету стало різке скорочення неподаткових надходжень в результаті зниження обсягу перерахувань до бюджету з боку НБУ.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

За її словами, доходи від оподаткування зросли на 8% у січні. У той же час, податкові надходження, пов'язані з імпортом, скоротилися на 6%  зважаючи на зниження обсягів імпорту.

"Бюджетні витрати були як і раніше високими в січні за рахунок зростання купонних платежів за єврооблігаціями, а також додаткових асигнувань на підвищення пенсій. В той же час, зростання пенсійних витрат надалі повинно сповільнитися в річному вираженні, оскільки бюджет на поточний рік передбачає лише дворазове підвищення розміру мінімальної пенсії (у січні та грудні) на відміну від щоквартального збільшення в минулому році", - зазначила експерт.

Реклама:

За словами економіста, зростання інших статей витрат сповільнилося або змінилося падінням у січні, вказуючи на початок очікуваної фіскальної консолідації. З урахуванням місцевих бюджетів і Пенсійного фонду, січневий дефіцит сектору держуправління досяг, за оцінками, 2,4 млрд гривень або 0,2% ВВП в січні, збільшившись порівняно з дефіцитом у сумі 0,2 млрд гривень в січні 2012 року.

"Ми очікуємо, що фіскальна політика уряду стане більш консервативною в цьому році, враховуючи відсутність виборів і високу потребу уряду в рефінансуванні боргу. Як ми писали раніше, бюджет на 2013 рік передбачає деяку фіскальну консолідацію, при цьому запланований дефіцит сектору держуправління повинен скласти 3, 2% ВВП", - говорить Білан.

"Очікуючи, що фінансове становище "Нафтогазу" почне поліпшуватися в цьому році за рахунок очікуваного підвищення газових тарифів, ми прогнозуємо, що сукупний фіскальний дефіцит скоротиться до 4,3% ВВП з 5,5% ВВП в минулому році, а потім знову збільшиться до 5,3% ВВП в 2014 році на тлі чергового пом'якшення фіскальної політики напередодні президентських виборів в березні 2015 року", - підсумувала економіст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!