"Податкове покращення" Клименка зупинить аграрну галузь

П'ятниця, 29 березня 2013, 13:18

У разі можливого скасування спецумов оподаткування сільгоспвиробників кількість збиткових підприємств в АПК зросте більш ніж удвічі, їхня частка збільшиться з 17-30% до 50-60%.

Про це заявили керівники одинадцяти профільних об’єднань АПК у листі до Януковича, Азарова та голови ВР з проханням врахувати їхню думку щодо збереження пільгових режимів оподаткування сільгоспвиробників з метою недопущення занепаду сільського господарства України.

Як зазначається у зверненні, скасування податкових пільг для сільгоспвиробників призведе до зменшення обсягів валової продукції в сільськогосподарському виробництві на 8-10% і падіння валютних надходжень від експорту продукції АПК

Крім того, це зменшить прибутковість галузі на понад 50%, а сума втрат сільгоспвиробників, за розрахунками економістів,  становитиме близько 19 млрд гривень.

Реклама:

"У зв’язку з цим представники профільних асоціацій агропромислового комплексу, а також організацій, які об'єднують представників міжнародного бізнесу в Україні, глибоко занепокоєні інформацією щодо можливої відміни пільгових режимів оподаткування аграріїв", - йдеться у зверненні.

Як зазначають аграрії, станом на сьогодні спеціальні режими оподаткування є чи не єдиним джерелом підтримки сільгоспвиробників, оскільки фінансування АПК за рахунок прямої бюджетної підтримки обмежене, так як і доступ до банківських кредитів.

В профільних об’єднаннях наголошують, що скасування податкових пільг для аграріїв у майбутньому обернеться стагнацією і тінізацією економіки, згортанням інвестиційних процесів та погіршенням соціально-економічного становища в сільській місцевості.

Додатковим негативним чинником стане значне ускладнення адміністрування системи податків сільгосппідприємствами.

Фактично мова йтиме про загрозу закриття значної кількості підприємств тваринницької спеціалізації та зупинку розвитку рослинницької галузі.

При цьому навіть за умови існування пільг обсяги сплати податків і зборів аграрним сектором економіки становлять понад 42 млрд гривень, що суттєво перевищує бюджетну підтримку галузі. Тож у нинішніх умовах галузь виконує не лише важливу соціальну функцію, але і сприяє наповненню державного і місцевих бюджетів.

Як повідомлялося, глава Міндоходів Олександр Клименко на зустрічі з представниками Американської торгівельної палати, заявив, що міністерство хоче скасувати низку податкових пільг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!