Кіпру вже пропонують вийти з єврозони

Середа, 27 березня 2013, 17:12

Нобелівський лауреат з економіки Пол Кругман вважає, що найбільш сприятливим розвитком подій для Кіпру є вихід з єврозони.

За його словами, Кіпр повинен покинути єврозону, прямо зараз, передають "Ведомости".

"Причина проста: залишитися в євро означає неймовірно жорстоку депресію, яка продовжиться протягом багатьох років, в той час як Кіпр буде намагатися побудувати новий банківський сектор. Покинувши єврозону і давши курсу нової валюти різко впасти, (Кіпр) дуже сильно прискорить цю перебудову", - написав Кругман у своєму блозі на сайті газети The New York Times.

За словами Кругмана, у Кіпру тільки дві великі галузі, розраховані на експорт: банківський сектор і туризм, причому перша галузь практично перестала існувати.

Реклама:

Крім того, трійка міжнародних кредиторів вимагає нових масштабних заходів економії, незважаючи на те що бюджетні показники острівної держави не настільки погані, вказує Кругман.

"Я не здивуюся, якщо побачу 20%-ий спад реального ВВП", - додав він.

Падіння курсу нової валюти спровокує туристичний бум і дозволить шукати нові експортні галузі, такі як сільське господарство, вважає Кругман.

"Я думаю, що лідери країни злякаються стрибка в невідомість, який обіцяє вихід з єврозони, незважаючи на очевидний жах перебування в єврозоні. Але, як я вже сказав, я вважаю, що вихід з єврозони зараз є правильним рішенням", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: