Російський "Мечел" йде з України

Вівторок, 26 березня 2013, 10:58

Російський вугільно-металургійний холдинг "Мечел" Ігоря Зюзіна покидає Україну.

Про це пише Forbes.ua.

Як повідомляється, рада директорів "Мечела" 19 березня прийняла рішення про ліквідацію представництва в Україні, а також припинила повноваження його директора. Щоб повністю припинити роботу на українському ринку, російській групі потрібно продати Донецький електрометалургійний завод з річною потужністю близько 1 млн тонн сталі, що ій належить.

"Зробити це буде непросто. За два роки, які ДЕМЗ провів у складі російського холдингу, "Мечел" не зміг налагодити стабільну роботу підприємства через проблеми з поставками сировини - металобрухту. Якщо в 2011 році завод відпрацював на повну потужність, то за 11 місяців 2012 року виплавив всього 505 млн тонн, тобто працював приблизно з 50% завантаженням. З грудня 2012 завод зупинений", - пише видання.

Реклама:

Як відомо, "Мечел" прийшов в Україну в 2010 році, відкривши представництво і змінивши на ДЕМЗ команду управлінців з А1 Михайла Фрідмана.

"Майже рік група управляла підприємством непублічно, в кінці 2011 року російський холдинг офіційно підтвердив і закрив операцію, заплативши за актив 537 млн ​​доларів. Проте фінансові проблеми - зокрема, високе боргове навантаження - змусили Зюзіна продавати активи. Наприкінці минулого року холдинг виставив на продаж підприємства в Румунії, Болгарії, Росії та Україні, в тому числі ДЕМЗ. За півроку - до середини березня-2013 - російська група за символічні 70 доларів поступилася румунському металургійному підприємству маловідомої румунської компанії Invest Nikarom SRL й продала болгарську ТЕЦ "Топлофікація Руссе" за 27,7 млн євро місцевої "Топлофікація Плевен", - йдеться в матеріалі.

За оцінкою аналітика ІК Concorde Capital Романа Тополюка, зараз ДЕМЗ коштує близько 200 млн доларів - у два з половиною рази менше, ніж заплатив "Мечел".

З українських інвесторів у купівлі підприємства може бути зацікавлена ​​лише компанія "Євро Фінанс ЛТД" Алі Омрана і Арсена Іванющенко, яка здатна забезпечити завод металобрухтом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!