Росія не зможе обійтися без українських газосховищ - Азаров

Понеділок, 25 березня 2013, 09:11

Створення альтернативних газопроводів в обхід української території - Північного і Південного потоків - економічно неефективно, оскільки ці магістралі ніколи не окупляться.

Про це в інтерв'ю "Мир 24" заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

За його словами, російське керівництво приймало рішення про будівництво альтернативних газопроводів в 2007 і 2009 роках.

"У ті роки між нашими країнами існували конфліктні відносини, а керівництво України проводило антиросійську політику. Тоді можливо такі розрахунки і були обгрунтовані. Якоюсь мірою російське керівництво хотіло убезпечити себе від ненадійного партнера в плані транзиту газу", - заявив Азаров.

Реклама:

За його словами, політична ситуація змінилася.

"Ми запропонували створити спільне управління та спільне користування нашою газотранспортною системою. Ми запропонували прийняти всі необхідні для цього законодавчі акти, зробити так, щоб разом експлуатувати нашу ГТС, яку побудували ще в радянський час в розрахунку на прокачку 150 мільярдів кубометрів газу. Це набагато більше , ніж ті два потоки, які будуються в обхід України", - підкреслив чиновник.

"Справа навіть не тільки в потенційних обсягах, але і в тому, що газотранспортна система України володіє найбільшими підземними газосховищами, що дозволяють в літні періоди створювати запаси газу для пікових ситуацій в зимовий період. Як це було взимку 2011-2012 року, коли ми зі своєї підземної системи дуже швидко подали в європейську зону додаткову кількість газу. Тоді Росія сама страждала від сильних морозів, і не могла поставити додаткові обсяги газу. Такої системи газосховищ немає в системі обхідних газопроводів", - додав глава уряду.

"До того ж можу навести і такий аргумент, що будівництво обхідних газопроводів обходиться надзвичайно дорого - ці кошти ніколи не окупляться. З урахуванням появи на європейському ринку сланцевого газу, з урахуванням появи великої кількості скрапленого газу, який Катар постачає в Європу практично в необмежених кількостях, будівництво цих газопроводів представляється абсолютно нерентабельним. Ці зайві витрати, які несе Росія, ніколи не окупляться і ніколи не будуть ефективними", - резюмував Азаров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!