Регіонали мають намір продовжувати пенсійну реформу

П'ятниця, 22 березня 2013, 09:50

Регіонал вніс на розгляд парламенту законопроект, в якому запропонував продовжити реформування пенсійної системи.

Автором даного законопроекту є член Партії регіонів Сергій Горохов, пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, зараз законом визначено, що перехід на другий рівень пенсійного страхування може відбутися лише після того як Пенсійний фонд стане бездефіцитним. Українцям, які можуть брати участь в цій системі, не повинно бути більше 35 років.

"Зв'язатися з паном Гороховим не вдалося, але в пояснювальній записці зазначено, що за роки незалежності бюджет ПФУ так і не став бездефіцитним, тому в таких умовах система другого рівня "не почне працювати практично ніколи". Цього року різниця в доходах і витратах фонду складає 22 млрд гривень", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

За словами джерела в Мінсоцполітики, сума відрахувань повинна збільшуватися поступово і складати в межах 2-7%:

"Щоб ввести другий рівень, необхідно збільшити дефіцит фонду і профінансувати його за рахунок держбюджету, пише газета.

За підрахунками заступника голови комітету з питань соцполітики та праці Павла Розенка, на першому етапі впровадження системи накопичення втрати бюджету ПФУ можуть скласти 15 млрд гривень.

"Зараз дефіцит колосальний, економіка в кризовій ситуації, а шукати гроші на покриття немає де", - говорить Розенко.

Крім того, запропоновано ввести диференційований підхід до сплати єдиного соціального внеску. За базу нарахування ЄСВ депутат пропонує брати 3 мінімальні зарплати (3441 гривень), які будуть обкладатися за ставкою 19,28%.

Із зарплати нижче цього рівня, буде стягуватися колишня ставка - в середньому 34,7%. Таким чином, на його думку, з'являється стимул вивести фонд оплати праці з тіні. Якщо з мінімальної зарплати в 1147 гривень при ставці в 34,7% платять 398 гривень, то з 3 тис гривень платіж (600 гривень) виявиться вдвічі нижче нинішнього", - йдеться в повідомленні.

Розенко зазначає, що є противником різних ставок, тому що це "механізм для схем і спекуляцій".

З 2999 гривень буде платитися ОСВ до 36%, а з 3000 гривень - 20%. Тобто, така шкала доводить ситуацію оплати праці до абсурду - велика різниця в ставках знаходиться в межах кількох гривень", - пояснює він.

Тому ставка повинна бути єдиною. Так вважають і в Мінсоцполітики, але застерігають, що в нинішніх умовах її значне зниження буде згубним. В уряді неодноразово заявляли про скорочення навантаження на фонд оплати праці, але далі заяв справа поки не йде.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: