Американці продали українські обленерго через конфлікт з урядом - Financial Times

П'ятниця, 1 березня 2013, 11:25

Американська енергетична корпорація AES Corporation продала енергопостачальні компанії "AES Київобленерго" та "AES Рівнеобленерго" російській групі VS Energy через конфлікт з контролюючими органами.

Про це пише Тиждень.ua з посиланням на Financial Times.

"У заяві компанії цього місяця виконавчий директор AES Том О`Флінн пояснив рішення продати українські активи в такий спосіб. "Ми як і раніше виходимо з ринку, який не є частиною нашого стратегічного бачення. Ця угода є ще одним кроком в процесі спрощення структури, тому ми можемо зосередитися на створенні активів на ринках, де у нас є переконливі конкурентні переваги".

Можливо, це і так, але у Києві кажуть, що нездатність AES знайти спільну мову з місцевими урядовими контролюючими органами і її небажання грати за місцевими правилам, залишили компанію без іншого вибору, окрім як піти, - пише видання.

Реклама:

"Очевидно, AES мала негативний досвід інвестицій в українські енергопостачальні компанії (обленерго), хоча вона вклала гроші в хороші державні компаній на виключно вигідних умовах…Ключовою проблемою AES стало те, що з першого дня роботи в Україні вона зіпсувала відносини з державним контролюючим органом. Зайве говорити, що через таку поведінку контролюючий орган почав дискримінувати пов'язані з AES обленерго, що врешті призвело до виходу AES з України з втратами", -  зазначив у своїй записці для інвесторів аналітик київського інвестиційного банку Concorde Capital Олександр Паращій.

За його словами, в той же проміжок часу більш гнучкому холдингу VS Energy, який також брав участь приватизації обленерго 2001 року, вдалося побудувати конструктивний діалог з контролерами і значно підвищити ефективність роботи своїх обленерго. Завдяки купівлі американських обленерго, холдинг наразі володіє контрольними пакетами акцій семи українських енергопостачальних компаній.

Financial Times відмічає, що енергетичні гіганти, які зараз приходять в Україну такі як Royal Dutch Shell, Chevron і ExxonMobil, мають більш сприятливі умови завдяки новому законодавству.

"Було прийнято новий пакет законів про розподіл продукції, що краще захищає їх інвестиції. Він включає так звані пункти стабільності, і угоди з урядом України, де чітко викладено питання  цін і розподілу продукції в довгостроковій перспективі.

Але досвід AES в Україні є нагадуванням, що навіть найбільші інвестори можуть стати жертвою жорстких посадових осіб в таких країнах, як Україна", - йдеться в статті.

Нагадаємо, 1 лютого AES Corporation заявила про домовленості з групою VS Energy про продаж їй енергопостачальних компаній "AES Київобленерго" та "AES Рівнеобленерго".

Як відомо, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров публічно висловив невдоволення американськими власниками "Київобленерго": розкритикував їх за "неприпустиму байдужість до людей" і попередив, що "уряд миритися з цим не буде і подібного не терпітиме", а тому буде застосовувати "всі правові механізми впливу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!