Нацегулятор фондового ринку заблокує оборот акцій АТ

П'ятниця, 1 березня 2013, 09:05

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку приступила до приведення діяльності акціонерних товариств у відповідність із законом "Про акціонерні товариства".

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на члена НКЦБФР Євгена Воропаєва.

Як пише видання, документ набув чинності 29 жовтня 2008 року, але АТ давалося більше двох років - до 30 квітня 2011 року - на те, щоб усі АТ перевели акції в бездокументарну форму та провели реорганізацію. Нові АТ могли бути тільки публічними або приватними.

"Ситуація обумовлена об'єктивними факторами: певна кількість АТ зараз перебуває у стані ліквідації, деякі - банкрутства, по значній кількості є підозри щодо їх фіктивності", - сказав Воропаєв.

Реклама:

З квітня 2011 року НКЦБФР направляла АТ приписи у вигляді попередження, надаючи їм шість місяців для усунення порушень, йдеться в повідомленні.

Після закінчення цього часу комісія повинна була винести ще один припис і нарахувати штраф у розмірі 1-5 тис неоподатковуваних мінімумів (17-85 тис гривень). Для виконання цих же вимог їм відводилося ще три місяці. Після цього до компаній можна було застосовувати більш жорстку фінансову міру - штраф у 85-170 тис гривень.

Після цього територіальні управління комісії направляють матеріали в центральний апарат НКЦБФР для прийняття рішення про призупинення обігу акцій на строк до усунення порушення, пояснив Воропаєв.

"Це не дозволить акціонерам продавати свої акції, але самі компанії-порушники зможуть проводити збори з метою приведення своєї діяльності у відповідність із законом. В комісії кажуть, що лише частина компаній оплачували санкції", - йдеться в повідомленні.

Призупинення обігу загрожує акціям всіх ВАТ і ЗАТ, яких станом на 31 грудня 2012 року було 17,66 тис. Вже зараз в центральний апарат НКЦБФР надійшли документи по призупиненню обігу акцій 30 компаній, а до кінця року планується прийняти рішення щодо 5 тис АТ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!