Мінагропрод обіцяє, що земельний банк запрацює у цьому році

П'ятниця, 8 лютого 2013, 19:34

Державний земельний банк який забезпечить аграріїв кредитами за відсотковими ставками, вдвічі нижчими від поточних ставок комерцбанків запрацює у 2013 році.

Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Як зазначається у повідомленні, бенк забезпечить аграріїв кредитами за відсотковими ставками, вдвічі нижчими від поточних ставок комерційних банків. А співпраця Зембанку з ЄБРР допоможе залучити додаткові кредитні ресурси для сільгоспвиробників.

"Ми маємо на меті одержати фінансову установу, яка б займалася іпотечним кредитуванням і надавала б селянам кошти під прийнятні відсотки. За нашими підрахунками, відсоткова ставка Земельного банку буде коливатися на рівні 10% річних. Тобто вдвічі нижче поточних ставок комерційних банків", - зазначив директор департаменту фінансово-кредитної політики та бухгалтерського обліку Мінагропроду Баграт Ахіджанов.

Реклама:

За його словами, у цьому році Земельний банк вже має розпочати свою роботу. Однак, для виконання своїх повноважень як спеціалізованої установи для іпотечного кредитування, необхідно реалізувати ще одне положення - передати в управління банку землі сільськогосподарського призначення, які стануть капіталом для надання дешевих кредитів аграріям.

"Тому з 1 січня 2013 року розпочато інвентаризацію державних земель сільськогосподарського призначення з метою внесення їх до статутного капіталу Державного земельного банку", - йдеться у повідомленні.

Окрім того, Земельний банк має забезпечити впровадження ефективного механізму державного ринкового регулювання у сфері обороту земель сільськогосподарського призначення.

"Це не просто комерційний банк. Він буде виконувати дві функції: комерційну - видавати аграріям кредити під 6-8% річних під заставу землі, і господарську - розпоряджатися державною землею. Тож земельний банк стане для інвесторів додатковим сигналом надійності українського агропромислового сектору", - зазначив міністр Микола Присяжнюк.

Нагадаємо, що 6 вересня 2012 Верховна рада прийняла рішення про створення в Україні Земельного банку.

У жовтні 2012 року президент Віктор Янукович підписав закон №5248-VI "Про внесення змін до закону України "Про банки і банківську діяльність" щодо Державного земельного банку", який визначає механізм формування статутного капіталу Земельного банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: