Іноземні інвестори почали повертатися до Греції

Вівторок, 26 лютого 2013, 09:52

Інвестиції у фондовий ринок Греції в 2012 році виросли незважаючи на боргову кризу і побоювання з приводу виходу країни з єврозони.

Про це йдеться в даних Афінській фондовій біржі, пише "Лєнта.ру" з посиланням на The Wall Street Journal.

Згідно з даними, у другій половині 2012 року вкладення приватних інвесторів в акції грецьких компаній збільшилися до 109 млн євро. Для порівняння, у першій половині в грецькі цінні папери було інвестовано тільки 27,6 млн євро.

Завдяки зростанню іноземних інвестицій до кінця року провідний фондовий індекс Афінської біржі Athex composite збільшився на 33,4%, продемонструвавши кращий ріст в Європейському союзі. З початку поточного року індикатор також виріс на 10,51% до 1000,3 пункту.

Реклама:

У той же час, фондовий індекс Греції зараз набагато менше своїх максимумів, досягнутих ним ще в 2011 році. Тоді Athex composite коливався в районі +6350 пунктів, але обвалився через наростаючу боргову кризу.

У той же час, за даними Reuters, в 2013 році грецька влада вимушена скоротити державне інвестування, щоб триматися в рамках режиму бюджетної економії. Так, у січні було заплановано 200 млн євро інвестицій, але реально було витрачено лише 67 млн.

Скорочення інвестицій в першому місяці поточного року пов'язане з падінням доходів держбюджету. Доходи від податку на додану вартість впали на 11% до 4,42 млрд євро.

Загальні надходження від податків знизилися на 241 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!