ЄС пропонує врятувати Кіпр за рахунок інвесторів

Понеділок, 11 лютого 2013, 18:52

Єврогрупа розгляне три варіанти "порятунку" кіпрської економіки, в тому числі "радикальний".

Про це йдеться у конфіденційному меморандумі, що підготовлений до засідання, передають "Ведомости" з посиланням на Financial Times.

"Радикальним" вважають план, при якому збитки перекладаються на утримувачів незастрахованих банківських вкладів і держоблігацій.

Цей план є найбільш ризикованим з трьох запропонованих і тому найменш імовірним, уточнює видання.

Реклама:

Його ризики включають можливість нової паніки на фінансових ринках і різке скорочення, фактично крах банківської системи Кіпру.

Перевага такого радикального плану - скорочення обсягів допомоги ЄС Кіпру на дві третини, до 5,5 млрд з 16,7 млрд євро, оскільки решта суми перекладається на плечі іноземних власників облігацій і вкладників, включаючи росіян, пише газета.

Зовнішній борг Кіпру при цьому знижується зі 140% ВВП до 77% ВВП.

Крім того, знімаються заперечення Німеччини, яка не бажає "рятувати" за свій рахунок російських вкладників кіпрських банків.

Високопоставлені чиновники ЄС повідомили виданню, що реалізація подібного сценарію є сумнівною, оскільки власники депозитів не постраждали ні при одному попередньому аналогічному плані для суверенної країни єврозони.

До того ж реструктуризація державного боргу Греції була представлена ​​як одноразова подія, яка не створить прецеденту.

Рішення по Кіпру блокує Німеччина, яка поки не прояснила ступінь своєї готовності допомогти цій державі через розбіжності в правлячій коаліції.

Кіпр зіткнувся з бюджетними, фінансовими і борговими проблемами і звернувся за допомогою до ЄС і МВФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: