"Газпром" запропонував Греції за газову компанію 1,9 мільярда

Неділя, 20 січня 2013, 13:53

"Газпром" запропонував за грецьку державну газову компанію DEPA 1,9 мільярда євро, чим викликав невдоволення США.

Про це пише "Прайм" з посиланням на грецьку газету "Імерісія".

"Газпром" і ще одна російська компанія "Негуснефть" з групи "Синтез" увійшли в число п'яти претендентів на приватизацію грецької газової монополії.

"Вашингтон не приховує стурбованості перспективою переходу DEPA під російський контроль. Росіяни підняли планку дуже високо, говорячи про суму  близько 1,9 мільярда євро, що підкреслює їх серйозний геополітичний інтерес", - пише "Імерісія".

Реклама:

Як повідомляється, придбання DEPA забезпечує контроль над грецьким ринком і прямий вихід на європейський ринок.

Щоб забезпечити відповідність європейським правилам, за якими компанії-виробники і постачальники не можуть контролювати національні мережі і трубопроводи, "Газпром" відмовився від заявки на покупку дочірньої структури DEPA - оператора газотранспортної мережі DESFA, нагадує видання.

"Негуснефть" зацікавлена ​​покупкою як DEPA, так і DESFA.

"Вашингтон повідомив грецькому уряду, що вибір інвестора для DEPA не повинен зробити країну енергетичним "заручником", і тим самим ясно вказав у напрямку "Газпрому", який вже покриває більше 80% потреби грецького ринку газу", - пише газета.

За її інформацією, кредитори Греції з ЄС більше зацікавлені в максимально прибутковому продажу DEPA. Такі ж критерії і у грецького приватизаційного агентства, хоча міністерство енергетики країни також не виключає інших вимог до потенційних інвесторів, уточнює "Імерісія".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!