Думка експерта: Зростання доходів бюджету-2012 частково викликане зниженням відшкодування ПДВ

Четвер, 10 січня 2013, 15:11

Закон про держбюджет створює передумови для фіскальної консолідації, припускаючи скорочення дефіциту сектору держуправління в наступному році до 3,3% ВВП.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

"Виходячи з попереднього звіту за весь рік, доходи держбюджету стрімко зросли в грудні (+33% г/г) до рекордних 40 млрд гривень після практично нульового зростання в листопаді, перевищивши нашу оцінку на 12 млрд гривень", - говорить економіст.

"Частково таке різке зростання доходів було викликане зниженням обсягу відшкодування ПДВ (враховується в доходах зі знаком "мінус") приблизно до 2 млрд гривень, що у два рази менше, ніж у попередні місяці", - зазначає експерт.

Реклама:

За словами Білан, детальні дані про структуру доходів, які мають бути оприлюднені пізніше в цьому місяці, допоможуть вияснити, чим був обумовлений грудневий ріст: збільшенням збору податків або ж, що більш ймовірно, зростанням неподаткових надходжень, які часто включають "приховану" підтримку держбюджету Нацбанком.

"Незважаючи на значне зростання доходів держбюджету в грудні, їх річний обсяг був нижче запланового показника на 28 млрд гривень (3,5 млрд доларів) або на 2% ВВП за 2012 рік. Враховуючи суттєвий недобір доходів, влада очікувано почали економити на витратах безпосередньо після жовтневих парламентських виборів. Економія зачепила в першу чергу місцевих бюджетів, які, залишаються залежними від центральних органів влади", - сказала Білан.

Експерт відзначає, що в результаті недофінансування деяких статей витрат в листопаді місцеві бюджети показали сукупний касовий профіцит в обсязі 3,3 млрд гривень, що частково допомогло компенсувати дефіцит держбюджету, що склав 8 млрд гривень.

"Незважаючи на це, в січні-листопаді 2012 року дефіцит сектору держуправління (включає центральний бюджет, місцеві бюджети та ПФ) за нашими оцінками склав до 46 млрд гривень (5,8 млрд доларів) або 3,3% прогнозованого ВВП на 2012 рік, збільшившись більш ніж у два рази в порівнянні з січнем-листопадом 2011 року. Виходячи з листопадових показників, річний дефіцит, ймовірно, перевищив наш прогноз в 3,7% ВВП", - говорить експерт.

"Ми очікуємо, що в поточному році бюджетна політика уряду буде менше марнотратною зважаючи на відсутність передвиборного фактору, а також у зв'язку з необхідністю рефінансувати значні виплати за держборгом", - зазначила економіст.

За її словами, закон про держбюджет на 2013 рік створює передумови для фіскальної консолідації, припускаючи скорочення дефіциту сектору держуправління в наступному році до 3,3% ВВП.

Оскільки фіскальна консолідація залишається однією з ключових вимог МВФ, місія Фонду, яка, як очікується, відвідає Україну у другій половині січня, приділить серйозну увагу бюджетним параметрам, а також "структурному" дефіциту НАК "Нафтогаз України", який, за нашими оцінками, в 2012 році склав 1,5-2,0% ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!